„Regionalne tradycje - pokaz stołów wigilijnych” to wydarzenie zorganizowane przez Stowarzyszenie Nasza Niepodległa. Piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu piotrkowskiego prezentowało wigilijne stoły. Oczywiście można było również spróbować przygotowanych bożonarodzeniowych przysmaków.
Wielka Sobota to dzień, w który zgodnie z tradycją katolicy udają się do świątyń z wielkanocnymi koszyczkami, aby poświęcić pokarmy. Oprócz święcenia pokarmów, tego dnia adoruje się także Jezusa w Grobie Pańskim.
Dziennikarze z Tajlandii przyjechali do Wolborza, aby poznać wielkanocne tradycje i kulturę naszego regionu. Celem wizyty azjatyckiej ekipy jest stworzenie spotu promującego Polskę.
Jajka z majonezem, żurek, babka drożdżowa to typowe potrawy związane ze świętami Wielkanocnymi. Jednak czy tradycyjne potrawy dalej królują na polskich stołach?
Już po raz piąty wójt gminy Czarnocin Roman Miksa wspólnie z Kołami Gospodyń Wiejskich zapraszają na tradycyjny Koszyczek Wielkanocny Gminy Czarnocin. Stoły uginające się od przysmaków, mnóstwo ozdób i wyrobów twórców ludowych oraz występy artystyczne to atrakcje przygotowane na najbliższą niedzielę (7 kwietnia).
W przedświątecznym czasie należy pamiętać o bardzo wielu sprawach. Jedną z nich jest przygotowanie wigilijnego stołu, na którym powinien znaleźć się opłatek, którym zwyczajowo dzielimy się ze swoimi bliskimi składając im świąteczne życzenia. Skąd jednak wziąć opłatek?
Staropolska pierzawka weszła już na stałe do kalendarza imprez w gminie Wolbórz, dając okazję do integracyjnego spotkania i wspólnej zabawy pań z Kół Gospodyń Wiejskich.
Śmigus-dyngus nie jest już tak bardzo popularny jak jeszcze kilkanaście lat temu. W tym roku pogoda nie zachęca do oblewania się wodą. Lany poniedziałek to jedna z ciekawszych tradycji związana z drugim dniem świąt wielkanocnych.
Barwny orszak Trzech Króli tradycyjnie przemierzył Piotrków. Mędrcy wyruszyli spod kościoła Najświętszego Serca Jezusowego i udali się do szopki przy kościele oo. Bernardynów.
Jak co roku dwie szopki można podziwiać u ojców Bernardynów w Piotrkowie. Pierwsza (ruchoma) przygotowana została przez piotrkowskich kolejarzy. Z kolei druga to żywa, ze zwierzętami z osady leśnej w Kole.