Spożycie syropu glukozowo-fruktozowego może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Nadmierna podaż przetworzonej żywności sprzyja powstawaniu tzw. zespołu metabolicznego. Dlaczego należy ograniczyć w diecie żywność słodzoną syropem glukozowo-fruktozowy?
Były prezydent RP Lech Wałęsa odwiedził w piątek Piotrków Trybunalski. W jednej z piotrkowskich jadłodajni skosztował pierogi.
Z wytęsknionych urlopów wracamy nie tylko opaleni i w dobrym humorze, ale także pełni wszelakich inspiracji, również o kulinarnym charakterze. Staramy się zapamiętać, co nas urzekło, co nam szczególnie zasmakowało i po powrocie próbujemy to wszystko odtworzyć, albo samemu, albo w restauracji. Kochamy świeże produkty, wyróżniające się smaki i wyraziste przyprawy. Oczywiście nadal kochamy rodzimą kuchnię, ale nie boimy się eksperymentów.
Burgery, frytki i rozmaite słodkości, czyli popularne dania kuchni ulicznej rządzą podczas II piotrkowskiego Zlotu Food Trucków - Food Truck Attack. Kilkanaście mobilnych jadłodajni serwuje w ten weekend pyszności na parkingu przy ul. Narutowicza.
W Sulejowie stanęła pierwsza w mieście, a kolejna w regionie, Społeczna Lodówka. Idea jest identyczna, jak w przypadku choćby tej działającej w Piotrkowie - ma służyć do dzielenia się jedzeniem.
Znana od lat na polskich stołach, teraz przeżywa swój renesans. Zalety kaszy jaglanej już dawno temu docenili Prasłowianie. Obecnie, dzięki modzie na zdrowe odżywianie małe, żółte kuleczki powróciły do wielu domowych jadłospisów.
W pandemii co czwarty Polak zaczął zamawiać online jedzenie z dostawą do domu - wynika z badania na potrzeby raportu “Polaków portfel własny – zakupy w dobie pandemii”. Za takie zakupy 55 proc. badanych płaci gotówką przy odbiorze.
Restauracje serwujące sushi wyrastają w Piotrkowie jak grzyby po deszczu, mimo że czasy dla restauratorów nie są teraz łatwe. Obecnie działa pięć lokali, w których można skosztować japońskiej kuchni, a szósty lada moment zacznie funkcjonować. Czy rzeczywiście w Piotrkowie sushi i inne japońskie dania są tak popularne? Czy może to tylko chwilowa moda, a liczba tych restauracji w mieście jest zbyt duża?
Nowa kampania Roleski, z udziałem Sonii Bohosiewicz, zachęca konsumentów do próbowania, eksperymentowania w kuchni, skupiania się na smaku i jakości, a nie ilości spożywanego jedzenia.
Główny Inspektor Sanitarny zamieścił we wtorek na swojej stronie zaktualizowane pytania i odpowiedzi dotyczące żywności i koronawirusa. Wynika z nich m.in., że jest mało prawdopodobne, by przenosił się on przez żywność.