Jet temat, sylwestrowi pisarze do klawiatur. Żwirko-trumpy i inne donaldy , znawcy tematyki jedziemy. Tylko bez nudnych powtórek proszę. Jutro może przeczytam coś zabawnego jeśli tutaj zbłądzę.
śmieciami nie palę, palę węglem legalnie kupionym, nie stać mnie na wymianę ogrzewania, to co ? mam zimą zamarznąć, oto unii i zwolennikom czystego powietrza chodzi ?
Bez zmiany mentalności dużej części polskiego społeczeństwa wszystkie nowe przepisy dotyczące ochrony środowiska są martwe. Już od małego rodzice powinni uczyć dzieci tego, że lasy, parki, parkingi, przydrożne rowy i inne miejsca rekreacji nie są miejscami do wyrzucania śmieci, a palenie ich, zamiast wyrzucanie do koszy czy pojemników, jest nie tylko przestępstwem, ale świadczy o braku kultury i świadomości tego, czym to grozi nam wszystkim i naszym dzieciom za kilkanaście lat.
I tak będę polył oponami, no bo jakie mam inne wyjście skoro nie mam ba wyngiel?
Uśmiechać się szeroko szczerze:-) w trosce o rządzących żeby mieli co zabrać:-)
Po przeczytaniu tego artykułu nie kumam, czy nie będzie można używać kotłów centralnego ogrzewania od 1.01 2025r. zainstalowanych przed 1.05.2018r.,które nie spełniają wymagań 3,4 i 5 klasy, czy dopiero od 1 01.2026. Raz czytam to pierwsze napisane tłustym drukiem, a pod spodem czytam co innego.
Mam sąsiada co pali śmieci(nawet latem) i nie sadzę by ten nowy nakaz cokolwiek zmienił. Po prostu będzie kolejny martwy przepis. Nie zmieni tego żadna dyrektywa, tutaj nawet w większości przypadków nie chodzi o pieniądze, musi się zmienić mentalność i przeminąć pokolenia.
i fajnie ,czyli ktoś ma sprawny piec i ma go wymienić na własny koszt na /wynalazek/ który w utrzymaniu będzie 10 krotnie droższy ? czy w momencie montażu starego kotła był on właściwy wg tamtych przepisów ? jeżeli tak ,to dlaczego prawo działa wstecz ? nowe budynki ,nowe warunki ,nowe piece ,,,,,,,,,,,,,
A kto konkretnie będzie to kontrolował i czy sama tabliczka znamionowa wystarczy czy to będą specjaliści którzy będą w stanie rozpoznać po budowie pieca z jakim mają doczynienia ?
Wystarczyło by żeby ludzie nie palili śmieciami , bo i tak nie widziałem artykułu o tym żeby kogoś ukarano za palenie śmieciami !
Te przepisy to fikcja, tak jak większość przepisów z tego zakresu. W większości nieruchomości szamba są nieszczelne i opróżniane na własną rękę - proszę podać dane z kontroli w gminie Sulejów ile nieszczelnych szamb ujawniono i ile osób ukarano za opróżnianie na własną rękę ?? Przecież to są jaja, że każdy wie co się dzieje, ale nikt nie odważy się o tym głośno mówić ! Stoimy na granicy katastrefy ekologicznej , a opowiada nam się bzdury o globalnym ociepleniu klimatu podczas gdy niszczymy środowisko lokalnie !
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!