TERAZ6°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Stoły uginały się od jadła

A.Stańczyk
Aleksandra Stańczyk niedz., 20 marca 2016 18:13
21 kół gospodyń wiejskich pracowało nad tym, aby tegoroczny Przegląd Stołów i Palm Wielkanocnych w Moszczenicy był wyjątkowy. W tegorocznej przedświątecznej imprezie udział brały: szkoły ponadgimnazjalne z Bujen, Szydłowa, Czarnocina, Sulejowa i Wolborza, a także reprezentacje gmin Aleksandrów, Wolbórz, Moszczenica, Gorzkowice, Rozprza, Sulejów, Łęki Szlacheckie oraz Ręczno.
Zdjęcie 1: Stoły uginały się od jadła

1 z 9

Zdjęcie 2: Stoły uginały się od jadła

2 z 9

Podpis do zdjęcia
fot. Kamil Budny
Zdjęcie 3: Stoły uginały się od jadła

3 z 9

Zdjęcie 4: Stoły uginały się od jadła

4 z 9

Zdjęcie 5: Stoły uginały się od jadła

5 z 9

Zdjęcie 6: Stoły uginały się od jadła

6 z 9

Zdjęcie 7: Stoły uginały się od jadła

7 z 9

Zdjęcie 8: Stoły uginały się od jadła

8 z 9

Zdjęcie 9: Stoły uginały się od jadła

9 z 9

- Każde koło gospodyń dołożyło swoją cegiełkę, każde koło zrobiło swoje danie, nalewkę czy też palmę, ewentualnie koszyczek - mówiła reporterowi Strefy FM Halina Derach, przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń. - Naszą specjalnością jest jajko pod różną postacią. Muszą być pisanki ręcznie malowane i oczywiście cudowne ciasta – mazurki są u nas najlepsze.

 

- U nas dominują dziś ciasta, jajka, wędlinki i nalewki – powiedziała z kolei Grażyna Pabich, przewodnicząca KGW Lubień (gm. Rozprza).

 

- Babki piaskowe, mazurek herbatnikowy z marmoladą, dwa mazurki waflowe, mazurek śliwkowy, ciasteczka, pasztet z żurawiną, rolada serowa z pieczarkami, rolada szpinakowa z łososiem, pieczeń rzymska z jajkiem – tak wielkanocne dania przygotowane przez uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Szydłowie prezentowała Dominika Kozub. – Najwięcej czasu pochłonęła chyba dekoracja tego wszystkiego.

 

- Dobrze, że nasze panie pielęgnują tradycję – podsumował Stanisław Cubała, starosta naszego powiatu. – Ukłon dla pań, bo naprawdę się narobiły.

Podsumowanie

    Komentarze 13

    reklama