Po Centrum Edukacji Browarniczej i Marcepanach Króla Zygmunta przyszedł czas na kolejną atrakcję nawiązującą do produktów lokalnych. Od maja w Rynku Trybunalskim odwiedzać można muzeum lodów, w którym będzie możliwość poznania tajników ich powstawania, ale przede wszystkim spróbować najsłynniejszego deseru.
- Pomysł stworzenia takiego miejsca narodził się podczas wycieczki do Włoch, gdzie odwiedziłam podobne muzeum – zdradziła pani Blanka Strzelczyk, twórczyni muzeum, której rodzina produkcją lodów kamieniaków zajmuje się blisko od 100 lat. – Bezpośrednim bodźcem stworzenia tego miejsca było odnalezienie na strychu starej piotrkowskiej lodziarni zbioru dokumentów na temat prowadzenia. Poświęciłam mnóstwo czasu na znalezienie dokumentów i eksponatów, które teraz będzie można oglądać w muzeum. Oczywiście część z nich pochodzi z naszych rodzinnych zbiorów – mówiła Blanka Strzelczyk.
Działalność muzeum nie będzie ograniczona wyłącznie do zwiedzania stałej ekspozycji. - Chciałabym prowadzić tutaj warsztaty lodowe, zapraszać wycieczki oraz dzieci na opowieści o słodkich ciekawostkach naszego miasta czy organizować sesje fotograficzne. W określone dni będziemy udostępniać dziedziniec, na którym będzie można kosztować i równocześnie przyglądać się procesowi powstawania lodów – wyliczała twórczyni muzeum lodów w Piotrkowie.
Muzeum lodów mieści się w kamienicy przy Rynku Trybunalskim 9.