- Dania, które proponuje dzisiaj mój kucharz są właśnie na święta: tatar z łososia, dorsz marnowany sokiem z lemonki, z kolendrą, świeżą cebulą i ostrą papryką chili – nietuczące i pyszne. Uważam, że tatar ze śledzia z piernikiem, z rodzynkami, miodem, śliwkami, imbirem, orzechami jest po prostu obłędny. To są właśnie te niekonwencjonalne dania. Co jeszcze? Pierogi z rybą, z jesiotrem są fantastyczne, do tego sos grzybowy – mówiła Magda Gessler.
A czego słynna restauratorka najbardziej w polskiej kuchni nie lubi? – Tego, że jej nie ma. Tego, że mamy jakieś takie przetworzone polskie dania poprzez myśli amerykańskie, które trafiają do Polski. Jesteśmy tak zapatrzeni w Stany Zjednoczone, że chęć zarobku, że ten fast food zabił kompletnie chęć poszukiwania prawdziwych produktów i prawdziwego jedzenia. Szybkość zabiła jakość – mówiła Magda Gessler.
Pełny wywiad z Magdą Gessler w czwartkowym (15 grudnia) wydaniu „Tygodnia Trybunalskiego” oraz w poniedziałkowym "Faktografie" na antenie Strefy FM