Jak jest naprawdę? O to spytano przedstawicielkę największego szpitala w Piotrkowie.
- Pacjenci otrzymują trzy posiłki dziennie. Standardowo - śniadanie (zwykle to zupa mleczna), obiad (zupa, drugie danie i deser) oraz kolację (białe pieczywo, wędlina, warzywa) - wyjaśniała Ewa Tarnowska-Ciotucha, rzecznik Szpitala Wojewódzkiego im. Mikołaja Kopernika. - To dieta normalna, ale posiłki bywają różne, w zależności od jednostki chorobowej i stanu pacjenta. Dzienny koszt wyżywienia jednej osoby to 11 zł. Posiłki dostarcza nam firma z Piotrkowa, która wygrała przetarg.
Wyliczono, że rocznie szpital na jedzenie dla pacjentów wydaje 800 - 900 tys. zł.
Ciekawie przedstawia się kwestia skarg i uwag dotyczących jakości posiłków. - Krytycznych uwag nie ma wiele. Jedna, dwie rocznie - powiedziała Ewa Tarnowska-Ciotucha.
Skąd zatem obiegowa opinia o szpitalnym jedzeniu? No chyba nie z Piotrkowa.