Usytuowany na terenie dawnego folwarku Obrytka, dzisiejsza ulica Batorego 4a. Jego założycielem był jeden z najbardziej znanych i prężnie działających w czasach Piotrkowa gubernialnego miejski przedsiębiorca, właściciel m.in. destylarni spirytusu, wytwórni win, cegielni oraz rozlewni octu, Markus Braun. W latach 1875-1890 browar stanowił konkurencyjne przedsiębiorstwo do słynnego browaru Spana. Konkurencyjne głównie raczej z faktu produkcji złotego trunku niźli jego walorów smakowych czy ilości zawartego w nim chmielu. Dla Brauna piwo było tylko jednym z towarów, na którym robił interes, dlatego jakość produkcji nie spędzała mu snu z powiek, a browar działający wespół z wytwórnią win nastawiony był na ilość sprzedanego trunku. Dodatkowym czynnikiem, który wpływał na nienajlepszą jakość piwa od Brauna był fakt, że ten zatrudniał on słabo wykwalifikowaną siłę roboczą, jak i dysponował nienajlepszą technologią. Zachowane, archiwalne akta V Okręgu Akcyzowego pełne są informacji o prowadzonych przeciwko niemu postępowaniach za nadużycia i nie przestrzeganie ówczesnych norm produkcyjnych. Większość tych materiałów dotyczy jednak nie piwa, a trunków o większej liczbie procentów. Wódka i wina z przedsiębiorstwa Brauna to były albo za słabe albo za mocne, butelki z kolei bywały były nie dolane lub też przelane. W 1890 roku Braun zarzucił produkcję piwa na rzecz produkcji wina i wódki.