TERAZ4°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Zła
reklama

Porady cukiernika – przepisy na świąteczne ciasta

JaKac1
JaKac1 sob., 23 kwietnia 2011 09:40
Jeśli chcesz, aby masa makowa w Twoim makowcu była puszysta i nie rozwarstwiała się, dodaj do jednego kilograma masy makowej trzy ubite białka jaj.

(materiał promocyjny)

 

Jeśli chcesz, aby polewa na Twoim mazurku była plastyczna i wspaniale się kroiła, nie łamiąc się, zrób ganache. Zagotuj 100 g śmietanki 30% i zalej nią 200 g czekolady deserowej, następnie zblęduj.

 

Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i zrobić na święta wspaniałą puszystą roladę śmietanową, dzień wcześniej podgrzej do 85 stopni C 1 litr śmietany 36%, dodaj do niej 80 g cukru. Po zdjęciu z źródła ciepła dodaj 10 g rozwodnionej żelatyny, dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 godzin do lodówki. Po tym czasie ubij śmietanę, rozsmaruj na upieczonej cienkiej roladzie biszkoptowej i zroluj.

 

 

Przepis na świąteczny sernik z brzoskwiniami

 

20 jaj

2 kg twarogu dwukrotnie mielonego

0,38 kg cukru

0,2 kg marmolady owocowej

0,15 kg margaryny 80%

0,25 kg czekolady deserowej

0,20 kg budyniu śmietankowego

0,30 kg brzoskwiń prażonych lub dżemu brzoskwiniowego

0,10 kg mąki pszennej 500

 

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka jaj od żółtek.

Margarynę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, mieszamy i łączymy masę z twarogiem, mąką i budyniem.

Po wymieszaniu i połączeniu tych składników dodajemy ubite białka jaj.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C, 90 minut w temperaturze 150 stopni C.

 

Kruchy spód do naszego sernika:

0,60 kg mąki pszennej 500

0,30 kg margaryny 80%

0,15 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Margarynę z cukrem ubijać do momentu, aż masa stanie się puszysta i margaryna zmieni kolor na biały.

Następnie dodać mąkę pszenną i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Kruche ciasto wałkujemy i wykładamy na blachę wypiekową.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 12 minut.

 

Polewa czekoladowa do dekoracji sernika:

Rozpuszczamy 0,25 kg czekolady deserowej w kąpieli wodnej i dodajemy 0,025 oleju.

Gotowe!

 

 

Świąteczna babka piaskowa

 

5 jaj

0,22 kg cukru

0,20 kg margaryny 80%

0,25 kg mąki pszennej 450

0,02 kg proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Margarynę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy jaja i mieszamy. Wcześniej połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy, mieszamy i wylewamy do foremek.

 

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni C

Reklama

Podsumowanie

    Komentarze 2

    reklama

    Dla Ciebie

    4°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio