Jajka mają szczególnie ważną symbolikę, gdyż oznaczają zwycięstwo życia nad śmiercią. Jajko wielkanocne to nowe życie, które wykluwa się ze skorupki. Dlatego siedząc przy świątecznym stole dzielimy się oryginalnie przygotowanymi jajkami. Wiosenną atmosferę możemy odczuć dzięki kolorowym potrawom, wspaniale udekorowanym mazurkom oraz wazonom ze śnieżnobiałymi baziami. Tradycyjne wielkanocne dania to np. żurek z kiełbaskami i jajkiem, pieczona kaczka, pasztety, pieczenie, pasty jajeczne, jajka faszerowane, mazurki oraz babki wielkanocne.
Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca potrawy na wielkanocne śniadanie:
ŻUREK WIELKANOCNY
Składniki:
-
1 duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
-
1 marchewka
-
kawałek selera
-
kilka suszonych grzybów
-
liść laurowy, ziele angielskie
-
kilka ząbków czosnku
-
sos sojowy Kikkoman
-
1-2 łyżeczki chrzanu
-
100 ml śmietany 18 %
-
czarny pieprz
-
sól
-
majeranek
-
3 l wody
-
1 butelka zakwasu żytniego na żurek (0,5 l)
Do podania:
-
4 ugotowane na twardo jajka
-
kilka łyżek ugotowanych ziemniaków
-
kiełbasa
Wykonanie:
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą. Gotujemy wywar warzywny. Przecedzamy. Do garnka dodajemy suszone grzyby i starte na grubych oczkach tarki marchew oraz seler. Gotujemy kilka minut. Dolewamy dokładnie wymieszany zakwas żytni. Dodajemy suszony majeranek oraz roztarty ze szczypta soli czosnek. Gotujemy jeszcze pół godziny. W międzyczasie w miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i wlewamy całość do garnka. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym Kikkoman, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Żurek podajemy z pokrojonymi w plastry kiełbaskami, połówkami ugotowanych na twardo jajek i ziemniakami.
SAŁATKA WIELKANOCNA Z SOSEM TATARSKIM
-
kilka plasterków wędzonej szynki
-
1 mała czerwona cebula
-
kilka ugotowanych jajek przepiórczych
-
kilka marynowanych borowików lub podgrzybków
-
kilka korniszonów
-
kilka gałązek natki pietruszki
-
szczypiorek
Sos Tatarski:
-
kilka marynowanych pieczarek
-
1 mała cebula
-
kilka korniszonów
-
kilka łyżek majonezu
-
kilka gałązek natki pietruszki
-
TABASCO®
-
sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Plasterki zwijamy i układamy na półmisku. Dookoła układamy pokrojone w kawałki korniszony, połówki jajek przepiórczych i marynowane grzybki. Całość obsypujemy posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i plasterkami cebuli (rozdzielamy je na pojedyncze krążki). Podajemy z ostrym sosem tatarskim. Przygotowanie sosu:Pieczarki, korniszony i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i sosem TABASCO®. Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Odstawiamy na godzinę.
JAJKA Z SOSEM POMIDOROWYM, BAZYLIĄ I OLIWKAMI
Składniki:
-
4 jajek ugotowanych na twardo
-
6 średnich dojrzałych kolorowych pomidorów Kilka oliwek czarnych i zielonych
-
2 średnie białe cebule
-
2 ząbki czosnku
-
Kawałek masła
-
50 ml białego wina
-
Sos sojowy Kikkoman
-
Kilka gałązek świeżej bazylii
-
Sos TABASCO® Original
-
Szczypta cukru
-
Czarny pieprz
Wykonanie:
Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Podlać białym winem i dusić kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekaną bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman, szczyptą cukru i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla nadania ostrości dodać kilka kropli TABASCO® Original. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na gorącym sosie z pomidorów. Podawać z maślanym puree ziemniaczanym.