W naszym kraju „ekologicznych” burgerów można spróbować w jednym z pięciu lokali MAX – w Gdańsku, Poznaniu, Świętochłowicach, Warszawie lub we Wrocławiu.
Menu pozytywne dla klimatu w przypadku MAX Burgers oznacza, że w wyniku działań podjętych przez firmę udaje się wyeliminować z atmosfery 10% więcej gazów cieplarnianych, niż tych gazów powstaje w toku produkcji żywności oferowanej w restauracjach.
Firma zbadała dokładnie emisję CO2, jaka następuje przy w całym procesie produkcyjnym – od uprawy roślin i hodowli zwierząt, aż po zaserwowanie dania klientowi.
Według Panelu Klimatycznego ONZ, około jedna czwarta światowych emisji CO2 pochodzi z użytkowania gruntów przez rolnictwo oraz procesów wylesiania.
Dlatego aby zrównoważyć negatywny wpływ produkcji potraw na środowisko, MAX Burgers w ciągu ponad 10 lat (2008-2019) sfinansował zasadzenie aż 2 milionów drzew na certyfikowanych plantacjach w Ugandzie, w Afryce. Osiągnięto efekt, który można porównać do zniknięcia z dróg na cały rok 255 tys. samochodów.
Zdaniem Niclasa Svenningsena, szefa światowego programu działań na rzecz klimatu w ONZ, „pozytywne dla klimatu menu MAX Burgers można uznać za drogowskaz w stronę bardziej zrównoważonej przyszłości”.
W 2008 roku MAX został pierwszą na świecie siecią restauracji, która wprowadziła oznaczenia śladu węglowego przy produktach w menu. Ponadto MAX Burgers w 2016 roku pięciokrotnie zwiększył liczbę dań wegetariańskich w ofercie.
- Otrzymana od ONZ nagroda UN Global Climate Action Award motywuje nie tylko nas, ale także inne firmy działające w trosce o środowisko. Kolejnym krokiem jest praca nad globalnym standardem działań pozytywnych dla klimatu – powiedział Kaj Török, Chief Reputations and Chief Sustainability Officer w MAX Burgers.
- Jako rodzina właścicieli MAX-a mamy nadzieje, że uda nam się zainspirować kolejne firmy do podobnych zmian – dodał Christoffer Bergfors, Vice President MAX Burgers.
Szwedzka rodzinna firma MAX Burgers jest jedyną europejską firmą wyróżnioną przez ONZ w kategorii „Go Climate Neutral Now”. MAX został nagrodzony za działania na rzecz ochrony środowiska, które są stawiane za wzór rozwiązań dla innych firm.
MAX to najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery. Firma powstała w 1968 r. i do dzisiaj pozostaje własnością założyciela marki i jego rodziny.
Obecnie sieć zatrudnia ok. 5500 pracowników w ponad 140 restauracjach na terenie Szwecji, Norwegii, Danii, Polski i Egiptu. Kolejne lokale mają zostać otwarte w Skandynawii, w Polsce i na Bliskim Wschodzie. Obrót firmy w 2018 roku wyniósł 360 mln euro.
(źródło: Centrum Prasowe PAP)