Powstaje Łódzki Szlak Zalewajki

PAPŁódzkie Sobota, 06 marca 202129
W ramach akcji "Dumni z Zalewajki" ma powstać w Łodzi kulinarny szlak tej zupy. Będzie obejmować 20 lokali serwujących zalewajkę, która jest symbolem łódzkiej kuchni - poinformowała pomysłodawczyni wydarzenia Agata Zarębska ze strony jemywlodzi.pl
fot. PAP fot. PAP

Akcja "Dumni z Zalewajki" ma przypomnieć potrawę będącą ikoną tradycji kulinarnej Łodzi. „O tej zupie będziemy mówić przez cały marzec, a zaczniemy od stworzenia +Łódzkiego Szlaku Zalewajki+” – zapowiedziała Zarębska. „Trasa obejmować będzie ponad 20 miejsc serwujących zupę we własnym wydaniu, a wszystkie z nich opisane zostaną w zakładce na stronie jemywlodzi.pl” – podała.

 

„Na portalu będzie można również znaleźć galerię zdjęć, historię zupy oraz mapę z zalewajkową trasą” – przekazała Zarębska. „Restauracje, które serwują nasz łódzki przysmak, poznamy po znaku z jednorożcem w zalewajce, tym samym, który znajduje się na plakacie wydarzenia” – zaznaczyła.

 

Według organizatorów akcja ma pokazać zalewajkę w nowoczesnej odsłonie. Chodzi zarówno o przepisy, jak i planowane wydarzenia oraz prace plastyczne promujące akcję. Ich autorem jest łódzki grafik Igor Jankowski, także związany z lokalną gastronomią.

 

Zalewajkę będzie można nie tylko kupić w łódzkich restauracjach, ale również samodzielnie przyrządzić w domu. „Dla wszystkich, którzy kochają gotować powstanie ebook z przepisami na autorskie zalewajki stworzone przez najlepszych łódzkich szefów kuchni” - zapowiedziała Izabella Borowska z jemywlodzi.pl

 

Historia łódzkiej zupy sięga XIX wieku. Swoją nazwę zalewajka wzięła od sposobu przyrządzania, który polega na gotowaniu ziemniaków z przyprawami, a następnie zalaniu całości żurem.

 

Do zupy dodawano cebulę, czosnek, sól i pieprz, czasem także marchew i grzyby. W święta i w bogatszych łódzkich domach była podawana z zasmażką lub skwarkami ze słoniny. Potem do zupy zaczęto dodawać wędzony boczek i kiełbasę, często białą.

 

Taka zalewajka znana jest obecnie, niekiedy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, a czasami bulionu warzywnego. Jeszcze niedawno w Łodzi za profanację uznawano dodawanie do zalewajki śmietany.

 

W 2009 roku zupa została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego.

POLECAMY


Zainteresował temat?

2

2


Komentarze (29)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

śmieszek ~śmieszek (Gość)06.03.2021 09:34

Zalewajka w ówczesnej restauracyjnej odmianie to już nie będzie zalewajka. Potrawa ta pewnie będzie co raz bardziej udziwniana i z prostej i taniej zupy wyjdzie "danie wykwintne" po ......zł /tu wpisać kwotę/ za małą porcję. Później nazwą ją "belwederską" albo "prezydencką"....

101


fotys. ~fotys. (Gość)06.03.2021 09:26

A kiedy piotrkowski szlak zupy ogórkowej ?

62


Hue Hue Hue ~Hue Hue Hue (Gość)06.03.2021 08:58

Fenomenalne.

52


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat