Polska jajami stoi

Kraj Piątek, 30 marca 20185
Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciągu roku! Jajeczne zagłębie kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50% krajowej produkcji. U progu Wielkanocy warto upewnić się, które jajka najlepiej sprawdzą się na świątecznym stole.
fot. pixabay fot. pixabay

Jakość jajek zależy wyłącznie od systemu chowu? Mit. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego udowodnili, że to nie chów przesądza o składzie i smaku polskich jaj. Za ich smak i jakość odpowiada przede wszystkim pasza, którą są karmione. Zależy od niej również masa jaja.

 

- Sekret idealnego jajka tkwi w rodzaju i ilości spożywanej przez kury paszy. Nioski, mają znacznie większe zapotrzebowanie na składniki mineralne, szczególnie na wapń. Dlatego pasza musi być dostosowana do wieku kury oraz zbilansowana pod względem białka, aminokwasów, energii metabolicznej, jak i potrzebnych witamin: A, E, B2, B6, kwasów foliowego oraz pantotenowego. Żywienie to jednak nie wszystko. Równie ważna jest troska o dobrostan zwierząt. To od zapewnienia odpowiednich warunków zależy wysoka jakość produktu końcowego oraz wyniki produkcyjne – komentuje Paweł Michalski, pracownik firmy specjalizującej się w żywieniu zwierząt.

 

Po czym poznać dobre jajka? Z perspektywy konsumenta, ważne są takie czynniki, jak data przydatności do spożycia, system chowu kur oraz informacja o producencie. Termin przydatności to średnio 28 dni od momentu zapakowania. Należy pamiętać, że jaja dostępne w sklepach są objęte kontrolą weterynaryjną. W Polsce zakazane jest stosowanie pasz z antybiotykami w chowie kur niosek. Mogą być one użyte wyłącznie w przypadku choroby stada. Jaja, które zostały zniesione przez chore zwierzęta nie trafiają do sprzedaży.

 

Tajemnicze numery na jajkach – co oznaczają?

0 - jaja z chowu ekologicznego,

1 – z chowu na wolnym wybiegu,

2 - z chowu ściółkowego,

3 – z chowu klatkowego

 

- Przy zakupie jaj na wielkanocne śniadanie należy, przede wszystkim zwrócić uwagę na ich pochodzenie oraz sposób przechowywania - koniecznie w obniżonej temperaturze. Kupując jaja z niesprawdzonych źródeł ryzykujemy naszym zdrowiem – ostrzega Michalski.

Bomba witaminowa - A, E, D, B12 i K. Jaja to wciąż jedno z bogatszych źródeł białka. Dlatego cieszą się ogromną popularnością wśród osób, które żyją aktywnie, uprawiają sport. Zawierają potas, wapń i żelazo. Najwięcej wartości odżywczych posiada jajko na miękko i takie w postaci lekko ściętej jajecznicy.

Jajko jajku nierówne. Różnią się od siebie m.in. kształtem, kolorem skorupki i żółtka, a także rozmiarami. Na tak dużą różnorodność jaj składa się wiele czynników, w tym np. genetyka kury, wiek, rodzaj zadawanej paszy, czy warunki utrzymania. Najchętniej wybierane przez konsumentów są jajka beżowe. Tymczasem kolor skorupki nie gra roli. To kwestia wyłącznie genetyki kur.

 

Złote żółtko najlepsze? Barwa żółtka to również wyłączenie kwestia żywienia i sposobu utrzymania. Konsumenci przeważnie wolą jajka o intensywnie żółtej barwie. Twierdzą, że zawierają one więcej witaminy A i są zdrowsze niż te z jaśniejszymi żółtkami. To błędne założenie. Intensywna barwa zależy m.in. od obecności kukurydzy lub śruty w diecie.

 

 


(źródło: deheus.pl)


Zainteresował temat?

1

1


Zobacz również

reklama

Komentarze (5)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

gość ~gość (Gość)31.03.2018 10:19

Lubiom maionez

10


gość ~gość (Gość)30.03.2018 22:19

Tak to prawda takich jaj jak w tym kraju to nigdzie nie ma.

20


Kura ~Kura (Gość)30.03.2018 10:25

Jajek o numerze 2 i 3 nikt nie powinien kupować. Dla dobra swojego, a przede wszystkim dla dobra tych biednych stworzeń. Ale pasibrzuchy pewnie i tak się nie zgodzą.

40


dyrdymał ~dyrdymał (Gość)30.03.2018 10:35

...(Jaja) Różnią się od siebie m.in. kształtem , kolorem skorupki i żółtka, a także rozmiarami... Nie wiedzieć czemu ale ja osobiście najbardziej lubię jajka w kształcie trapezu, ale zawsze mam wielki problem żeby zdobyć takie, to istny rarytas na jajczarskim rynku. A nawiasem mówiąc życzę całej redakcji i moderatorom, radosnych Świąt spędzonych w rodzinnym gronie, ewentualnie z miłymi sobie osobami. Te same życzenia ślę dla wszystkich uczestników tego forum.

51


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat