Niewielu znawców kultury piwnej jest świadomych, iż to właśnie w tym mieście w XV wieku po raz pierwszy ustanowiono czopowe, czyli podatek płacony od warzonego piwa, który uznawany jest za pierwowzór dzisiejszej akcyzy. Według dokumentów lustracyjnych z 1569 roku, w Piotrkowie było aż 154 rzemieślników trudniących się warzeniem złocistego trunku. Od tego czasu, przez wiele stuleci, "płynne złoto" z Piotrkowa było znane i doceniane w niemalże całej Europie. Browar CORNELIUS pragnie odbudować pozycję słynnego niegdyś, piotrkowskiego piwa.
Początek działalności browaru CORNELIUS datowany jest na rok 1927, kiedy to rodzina Urbańskich założyła w Piotrkowie małą firmę handlową. Z czasem zmieniła ona swój charakter, przekształcając się w jednego z największych w regionie producentów napojów. W roku 1981 wykupili ją obecni właściciele, którzy rozszerzyli profil przedsiębiorstwa o rozlew, a w kolejnych latach także o produkcję piwa.
Od samego początku ambicją właścicieli browaru była produkcja piw klasy Premium, które tak jak przed wiekami, doceniane byłyby nie tylko w Polsce, lecz w całej Europie. Dla urzeczywistnienia tej wizji zakupiono i przeniesiono z Bawarii kompletną linię technologiczną. Skład piwa przygotowano w oparciu o tradycyjne, bawarskie receptury, a do Piotrkowa sprowadzono doświadczonego piwowara i rodowitego Bawarczyka w jednej osobie. Rezultatem tych poczynań było wyprodukowanie w 2007 roku pierwszej butelki szlachetnego piwa pszenicznego pod marką browaru CORNELIUS.
Dziś CORNELIUS to jeden z nielicznych polskich browarów, który produkuje piwo tylko z naturalnych składników, w oparciu o tradycyjną technologię, bez przyspieszania procesu fermentacji, bez dodawania ulepszaczy, konserwantów czy sztucznych barwników, nie filtrując go i odpowiednio długo leżakując. Dlatego właśnie produkty browaru CORNELIUS rekomendowane są przez organizację SLOW FOOD, stawiającą sobie za cel ochronę prawa do smaku oraz wspierającą producentów oryginalnej, tradycyjnej i zdrowej żywności.
Slow Food popularyzuje powolne spożywanie posiłków w spokoju, bez pośpiechu i w pełnym skupieniu. Żywność w stylu Slow Food jest niskoprzetworzona, wytwarzana metodami tradycyjnymi z całkowitym pominięciem zaawansowanych technologii.
CORNELIUS WEIZEN BIER to piwo pszeniczne górnej fermentacji, warzone tradycyjną metodą przy użyciu słodu pszenicznego. Receptura WEIZEN BIER została opracowana przez bawarskiego piwowara, w oparciu o odnalezione dokumenty dotyczące składu dawniej produkowanego, piotrkowskiego piwa pszenicznego. WEIZEN BIER to piwo niefiltrowane, o lekko mętnej konsystencji i niezwykle wyrazistym smaku. Do jego produkcji stosowane są specjalne drożdże dostarczające dobroczynnych witamin z grupy B oraz podnoszące walory smakowe.
CORNELIUS PREMIUM LAGER BEER to niezwykle szlachetne w smaku piwo warzone tradycyjną metodą dolnej fermentacji i dojrzewające w niskiej temperaturze. Nie zawiera konserwantów, a produkowane jest wyłącznie z naturalnych składników na bazie słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego. Charakteryzuje się wyjątkowym, pełnym zapachem o intensywnej słodowej nucie z delikatnym akcentem orzeźwiającej bryzy. Jego nęcący, bursztynowo-miodowy kolor zachęca do degustacji, a już pierwszy łyk oczarowuje smakiem z idealną proporcją goryczki i kwasowości.
CORNELIUS BALTIC PORTER to wyjątkowe i treściwe piwo warzone tradycyjną metodą dolnej fermentacji, o wyszukanej kompozycji barwy, zapachu i smaku. Jak wszystkie produkty browaru CORNELIUS, także BALTIC PORTER produkowany jest z naturalnych składników, bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników i chemicznych ulepszaczy. Swój ciemny kolor o karmelowym odcieniu zawdzięcza połączeniu palonego i jasnego słodu oraz długiemu, ponad 3-miesięcznemu procesowi leżakowania. Ma niezwykle wyrazisty, mocny i złożony smak.
CORNELIUS ALE ALE powstaje zgodnie z bawarską sztuką piwowarstwa w miedzianej warzelni, w oparciu o tradycyjne receptury. Jest piwem górnej fermentacji, produkowanym tylko z naturalnych, starannie wyselekcjonowanych składników. To prawdziwe i zdrowe piwo, delikatnie wysycone naturalnym dwutlenkiem węgla pochodzącym z procesu fermentacji. Do jego produkcji wykorzystywany jest specjalny gatunek chmielu łączący walory wysoko-goryczkowe z aromatyzującymi. Dlatego ALE ALE to nie tylko uczta smaku, ale także wyjątkowych zapachów. Pierwsze doznania kuszą zmysły słodyczą z delikatną wonią szlachetnego, fajkowego tytoniu. Kolejne przywołują zapach owocowych nut, subtelnie przyprawionych korzennymi aromatami.
CORNELIUS HONIG WEIZEN warzony jest w miedzianej warzelni, w oparciu o tradycyjne metody przekazywane z pokolenia na pokolenie przez bawarskich piwowarów. Produkowany jest tak jak dawniej, tylko z naturalnych składników, niemieszany z wodą i nieulepszany chemicznymi dodatkami smakowymi czy sztucznymi barwnikami. To tradycyjne piwo pszeniczne z dodatkiem naturalnego miodu akacjowego. Jest niefiltrowane, stąd jego gęstsza konsystencja i głęboka, złocista barwa. Dla wydobycia jego pełnego smaku i aromatu esencji, przy nalewaniu butelkę z resztką piwa należy energicznie wstrząsnąć.
CORNELIUS GREENER BIO-UP to w 100% naturalne i zdrowe piwo, wyróżniające się bogactwem niepowtarzalnych smaków i aromatów. Produkowane jest na bazie słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego, a uszlachetnione słodem karmelowym. To piwo warzone tradycyjną metodą dolnej fermentacji, dojrzewające w niskiej temperaturze i długo leżakowane zanim trafi do rąk smakoszy. Jego nasycona, bursztynowa barwa oraz niezwykły aromat z wyraźną wonią karmelu i ziół zachęcają do posmakowania.