Nowe kierunki w tomaszowskich szkołach

Strefa FM Środa, 13 czerwca 20121
Tomaszowskie szkoły ponadgimnazjalne otwierają nowe klasy i czekają na uczniów. W nadchodzącym roku szkolnym pojawi się kilka nowych kierunków, m.in. technik kelner.

- Jeżeli chodzi o Zespół Szkół Nr 2 to jeżeli będzie odpowiednia liczba chętnych osób, pojawi się kierunek technik kelner. W ZSP Nr 3 nowym kierunkiem jest technik energetyk - mówi Leon Karwat, członek Zarządu Powiatu Tomaszowskiego.

Nabór do szkół trwa do 6 lipca.

(Strefa FM)


Zainteresował temat?

0

0


Zobacz również

Komentarze (1)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

Al Bundy ~Al Bundy (Gość)13.06.2012 20:46

Cytuję:
- Jeżeli chodzi o Zespół Szkół Nr 2 to jeżeli będzie odpowiednia liczba chętnych osób, pojawi się kierunek technik kelner.


Rozumiem, że szkoły starają się na wszelkie sposoby pozyskać nowych uczniów, bo dotacja z budżetu jest od tego uzależniona. Ale czy w tym celu trzeba organizować kierunki, mówiąc delikatnie, idiotyczne? Proszę mnie źle nie zrozumieć. Kelnerzy są potrzebni. Powinna to być osoba o miłej aparycji, wysokim stopniu kultury, sumienna, najlepiej znająca przynajmniej jeden język obcy w stopniu komunikatywnym. Nie każdy się do tego nadaje. Ale czy trzeba w tym celu kończyć technikum kierunkowe??? Skoro technikum, to czy taki przyszły kelner będzie musiał opanować tajniki rysunku technicznego? A po kiego grzyba mu to? Będzie musiał w ramach pracy dyplomowej narysować rysunek techniczny wazy z kapuśniakiem, czy jak?? I jakie przedmioty zawodowe będą? Technika poruszania się z tacą między stolikami? Sposoby zapisywania zamówień? A może metody rozliczania napiwków? I czy po takim technikum można uzupełnić wykształcenie na politechnice i zostać inżynierem kelnerem? I dyrekcja szkoły myśli, że wszyscy absolwenci będą od razu rozchwytywani przez restauracje? Z trzydziestoosobowej klasy ze 2-3 osoby zostaną kelnerami, a reszta będzie musiała szukać pracy w innych branżach. Restauracje nie pozwalniają pracowników tylko po to, by przyjąć dyplomowanych "fachowców", którzy się nagle pojawią na rynku pracy za 4 lata. Możnaby sądzić, że stanowiska dyrektorskie w szkołach średnich są obsadzone przez wykształconych inteligentnych ludzi. Ale obserwując pomysły niektórych widać, że nie jest to regułą.

00


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat