Kuchni uczyli się od mistrza

Czwartek, 29 maja 201415
Skóra wieprzowa w czekoladzie z sosem lawendowo-pomarańczowym z tabasco oraz polędwica wołowa podana na kozim serze z truskawkami i musem z białego wina...
foto: Magda Wagafoto: Magda Waga

Rafał Wronka, szef kuchni brytyjskiej sieci restauracji, poprowadził lekcję gotowania dla uczniów z klas technikum żywienia Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Szydłowie. Jeden z najlepszych kucharzy w Polsce pokazał, że kuchnię można postrzegać także z innej perspektywy.


- Chciałbym, aby młodzież ucząca się gotować miała styczność z tym, co dzieje się w pracy, nie tylko w szkole. Chcę przybliżyć uczniom, jak wygląda prawdziwa kuchnia. Podstawy nauki na pewno są takie same, ale praca na kuchni jest czymś zupełnie innym. To naprawdę ciężka praca, a nasze praktyki wyglądają, jak wyglądają. Dziś gotowanie stało się modne. Młodzież ma coraz większą pasję w gotowaniu. A pasję tę naprawdę można doskonale rozwijać - mówił Rafał Wronka.

Szef kuchni dodał, że podczas warsztatów pragnął pokazać uczniom, że smaki i ich łączenie znajdują się tylko w naszych głowach, dlatego połączenia, które zaproponował w kuchni miały być oznaką otwartości na smaki.

Dyrektor szkoły, Rafał Czajka mówił, że to wyjątkowa lekcja dla uczniów. - Doświadczenie Rafała Wronki jest ogromne. Warsztaty, które poprowadził są świetną okazją dla naszych uczniów, by dowiedzieli się, że kuchnia nie jest czymś ograniczonym i można postrzegać ją bardzo różnie i szeroko - mówił Rafał Czajka.

 

Podczas warsztatów uczniowie z mistrzem kuchni przygotowali skórę wieprzową w czekoladzie z sosem lawendowo-pomarańczowym z tabasco oraz polędwicę wołową podaną na kozim serze z truskawkami i musem z białego wina.


Zainteresował temat?

6

0


Zobacz również

Komentarze (15)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

qwer ~qwer (Gość)24.09.2014 14:34

"szczerze" napisał(a):

dobrze ze nie zapomniales dopisac CHLOP.... idziesz delektowac sie smakiem jak chcesz sie najesc to zjedz kilo kaszanki

20


Blaster ~Blaster (Gość)30.05.2014 17:34

Robi najlepszą watę cukrową w mieście :) pozdro

20


Były kursant ~Były kursant (Gość)30.05.2014 15:04

A ja myślałem, że chodzi o Wojciecha Amaro - a ja o tym gościu nigdy nie słyszałem ;D

40


gastronom ~gastronom (Gość)30.05.2014 10:02

Pan Rafał jest dobry ale jeśli chodzi o najlepszego w Polsce to redaktor trochę przesadził . Autorytetem może być dla takich szkółek bo nauczanie w tych szkołach jest byle jakie, teoria u nauczycieli to nie wszystko, brak praktyki to brak jakichkolwiek nowoczesnych metod nauczania. Pan Rafał pokazał że wyrwał się z takiej piotrkowskiej podrzędnej szkółki i swoja pracą i chęciami zdobył uznanie.
A pseudo kucharzy w Polsce to mamy na pęczki I pan Rafał na pewno do nich nie należy.

30


Al Bundy ~Al Bundy (Gość)29.05.2014 23:35

Odnośnie wymyślnych dań, to tu jest lepszy artysta:
http://wpolityce.pl/lifestyle/197724-szok-norweski-artysta-twierdzi-ze-zjadl-swoje-biodro

20


Al Bundy ~Al Bundy (Gość)29.05.2014 23:18

Cytuję:
Skóra wieprzowa w czekoladzie z sosem lawendowo-pomarańczowym z tabasco


Ktoś pewnie założył, że w czekoladzie to nawet i materiał na buty będzie smakował wybornie. Zamiast takiego "frykasu" wolałbym zwykłą zupkę z Vifona. Mogłaby być i z czekoladą, ale bez świńskiej skóry...

30


Zgaga ~Zgaga (Gość)29.05.2014 19:16

Ciekawe czy wszystkie talerze trafiły na stół dyrektora. Jak smakowało?

30


równie szczerze! ~równie szczerze! (Gość)29.05.2014 19:12

"szczerze" napisał(a):
francuskich piesków jak Czajka


Nie obrażaj rasowych psów

40


expiotrkowianin ~expiotrkowianin (Gość)29.05.2014 19:10

Widzę, że na sztuce kulinarnej Rafał Cz. zna się tak samo, jak na polityce i robieniu kariery. Niestrawność na wszystkich frontach.

50


zdziwiony ~zdziwiony (Gość)29.05.2014 19:10

No jakby mi kobita przyniesła na talerzu te kurna paseczki, to bym ją na dwór wygnał. Jaja se robita w tym Szydłowie?

30


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat