O to, żeby było smacznie dbają nauczycielki przedmiotów żywieniowych - Agnieszka Sęk i Katarzyna Wojtczak. Wolontariuszki współpracujące ze szkołą (Lioba z Niemiec, Oana z Rumunii i Burku z Turcji) zorganizowały warsztaty gotowania z kuchni tureckiej na zajęciach praktycznych klasy II TŻ.
Zupa z soczewicy podana z cytryną i miętą miał oryginalny nietypowy smak. W kuchni polskiej rzadko pojawiają się dania z soczewicy, więc przepis wzbudził zainteresowanie, tym bardziej, że okazał się prosty w wykonaniu.
Bananowy deser z kaszy manny miał oryginalną postać i dzięki posypaniu czekoladą kuszący zapach.
Zajęcia to również dobra okazja do kształcenia językowego. Wolontariuszki dopiero uczą się polskiego, więc porozumiewają się po angielsku i niemiecku. Młodzież ZSP w Szydłowie zdążyła się już przyzwyczaić do obcojęzycznych gości.
- Ostatki z Piliczanami w Sulejowie
- Po tragedii nastolatka. Znamy wyniki kontroli doraźnej w I LO w Piotrkowie
- Inspekcja Weterynaryjna ostrzega - ogniska ptasiej grypy
- Zakończyły się prace nad przebudową trzech odcinków dróg gminnych Aleksandrowa
- Boiska Sportowe nad zalewem w Czarnocinie
- Piotrków. Areszt dla czterech paserów
- Śmiertelny wypadek w Ostrowie. Dachował samochód. Nie żyje 69-letnia pasażerka
- Zderzenie dwóch aut przed pasami w Al. Armii Krajowej
- Ponad 21 mln zł na odnowę kamienic na "starówce" w Piotrkowie