O to, żeby było smacznie dbają nauczycielki przedmiotów żywieniowych - Agnieszka Sęk i Katarzyna Wojtczak. Wolontariuszki współpracujące ze szkołą (Lioba z Niemiec, Oana z Rumunii i Burku z Turcji) zorganizowały warsztaty gotowania z kuchni tureckiej na zajęciach praktycznych klasy II TŻ.
Zupa z soczewicy podana z cytryną i miętą miał oryginalny nietypowy smak. W kuchni polskiej rzadko pojawiają się dania z soczewicy, więc przepis wzbudził zainteresowanie, tym bardziej, że okazał się prosty w wykonaniu.
Bananowy deser z kaszy manny miał oryginalną postać i dzięki posypaniu czekoladą kuszący zapach.
Zajęcia to również dobra okazja do kształcenia językowego. Wolontariuszki dopiero uczą się polskiego, więc porozumiewają się po angielsku i niemiecku. Młodzież ZSP w Szydłowie zdążyła się już przyzwyczaić do obcojęzycznych gości.
- Seniorzy dla seniorów w Sulejowie
- Działacze kultury z Piotrkowa i powiatu nagrodzeni przez sejmik
- Czołowe zderzenie na wiadukcie w Siomkach
- Wybrano Młodzieżową Radę Miasta Piotrkowa Trybunalskiego
- Ambitne plany na rok Władysława Reymonta
- W Akademii Piotrkowskiej zebrano ponad 21 litrów krwi
- Wypadek z udziałem nauki jazdy na Narutowicza
- W mieszkaniu miał ponad 170 gramów narkotyków
- Czad zabił dwóch mężczyzn