W programie pobytu, poza stacjonarnymi zajęciami szkoleniowymi, zaplanowano także wyjazd studyjny, prezentujący przykłady działań na obszarach wiejskich – Sądeckiej Grupy Producentów Owoców i Warzyw „Owoc Łącki”, Stowarzyszenia „Łącka Droga Owocowa” oraz Tatrzańsko- Beskidzkiej Grupy Producentów „Gazdowie”.
Przedsiębiorcy zaprezentowali produkcję sera w górskich bacówkach, oprowadzili po obficie owocujących sadach czy zapoznali z produkcją certyfikowanych soków regionalnych.
W tak pięknej scenerii polskich gór, uczestnicy wycieczki dotarli do ruin zamku w Czorsztynie, wjechali kolejką linową na Gubałówkę, fotografowali się na tle Trzech Koron, przekroczyli nawet granicę polsko-słowacką, kładką nad Dunajcem. Oczywiście nie zabrakło zakupów na najpopularniejszej ulicy w stolicy Tatr - Krupówkach.