Rafał Wronka, szef kuchni brytyjskiej sieci restauracji, poprowadził lekcję gotowania dla uczniów z klas technikum żywienia Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Szydłowie. Jeden z najlepszych kucharzy w Polsce pokazał, że kuchnię można postrzegać także z innej perspektywy.
- Chciałbym, aby młodzież ucząca się gotować miała styczność z tym, co dzieje się w pracy, nie tylko w szkole. Chcę przybliżyć uczniom, jak wygląda prawdziwa kuchnia. Podstawy nauki na pewno są takie same, ale praca na kuchni jest czymś zupełnie innym. To naprawdę ciężka praca, a nasze praktyki wyglądają, jak wyglądają. Dziś gotowanie stało się modne. Młodzież ma coraz większą pasję w gotowaniu. A pasję tę naprawdę można doskonale rozwijać - mówił Rafał Wronka.
Szef kuchni dodał, że podczas warsztatów pragnął pokazać uczniom, że smaki i ich łączenie znajdują się tylko w naszych głowach, dlatego połączenia, które zaproponował w kuchni miały być oznaką otwartości na smaki.
Dyrektor szkoły, Rafał Czajka mówił, że to wyjątkowa lekcja dla uczniów. - Doświadczenie Rafała Wronki jest ogromne. Warsztaty, które poprowadził są świetną okazją dla naszych uczniów, by dowiedzieli się, że kuchnia nie jest czymś ograniczonym i można postrzegać ją bardzo różnie i szeroko - mówił Rafał Czajka.
Podczas warsztatów uczniowie z mistrzem kuchni przygotowali skórę wieprzową w czekoladzie z sosem lawendowo-pomarańczowym z tabasco oraz polędwicę wołową podaną na kozim serze z truskawkami i musem z białego wina.