metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Absolwent studiów ~Absolwent studiów (Gość)05.05.2014 10:32

Witam , po pierwsze gratulacje, mam nadzieję, że matura poszła dobrze po drugie, kto myśli o swojej przyszłości po maturze przeczyta tego posta.
najlepsza rada dla maturzystów, by za 5 lat uniknąć złości, ze po studiach nie ma pracy: studiujcie z pasji, albo by znaleźć pracę. Wiem jednak, że większość studiuje po to, by mieć dobrą posadę.
Jestem humanistą, więc będę mówił o uniwersytecie, choć w tych słabych czasach nawet po politechnice ludzie pracy znaleźć nie mogą :)
Więc na uniwersytecie liczą się tylko medycyna, finanse i rachunkowość, filologie łączone( np. filologia angielska z niemieckim), logistyka z językiem ang., prawo tylko pod wyjątkiem aplikacji., informatyka i ekonometria.
odradzam
administracji - po tym pracy po prostu nie ma
farmacji- ciężki kierunek, dużo chętnych a apteki wolą zatrudnić więcej techników, bo myślą kasą a nie ideałami. I tak na zmianie jest jeden mgr a np. kilku techników, po szkole policealnej :))
- psychologii- nigdy nie zrozumiem, fenomenu tego niezbyt łatwego kierunku, po którym pracę znajduje garstka osób
-wszelkiej maści, pedagogiki socjologie, europeistyka politologie, stosunki międzynarodowe, historie,geografie,prace socjalną, bibliotekoznastwo, fizyka, chemia, marketing, zarządzanie, turystykę i rekreacje
Pozdrawiam, liczę na to, że mądrze wybierzecie :)

90

Fatal Fatalranga05.05.2014 11:08

I tak do nich nie trafisz tym komentarzem. To są Polacy, muszą się sparzyć, żeby zrozumieć to co napisałeś. Ponadto teraz studia są w modzie, nie ważne co studiujesz ważne, żebyś studiował i mógł się znajomym chwalić, że to robisz, a co najgorsze samo dostanie się na obojętnie jakie studia dla 99% studentów jest powodem do przechwałek.

41

PTB PTBranga05.05.2014 11:59

Prawda :) Jak miałbym iść na byle jakie byle iść to wole wcale, chwile poczekać i może w przyszłości uderzyć na politechnikę. A tak marnować kilka lat byle dostać mgr. gdzie zamiast tego mogę już pracować i kształcić się w jakimś zawodzie.

50

Maturzysta ~Maturzysta (Gość)05.05.2014 12:36

Panowie! (Panie?)
W pełni zgadzam się z panem "Absolwent studiów". Ja osobiście zamierzam studiować z pasją. I wcale nie jest tak jak mówi "Fatal" nie musimy się sparzyć. Wielu moich znajomych jest pewnych swoich planów na przyszłość.
Pozdrawiam moich towarzyszy niedoli i osoby które już zabrały głos tej konwersacji ;D

31

Mała Małaranga05.05.2014 13:42

"PTB" napisał(a):
byle dostać mgr.

Skrót "mgr" piszemy bez kropki.

"PTB" napisał(a):
zamiast tego mogę już pracować i kształcić się w jakimś zawodzie.

Po maturze? Chyba jako pakowacz na taśmie produkcyjnej:)
Nie czepiam się, przedstawiam tylko swoje odczucia. Pozdrawiam:)

31

luzik luzikranga05.05.2014 18:11

Nie matura, lecz chęć szczera zrobi z ciebie menagera.
Nie matura, lecz chęć szczera zrobi z ciebie milionera.
To takie nowe wersje na nowe czasy.
Zamiast komentarza.
Kochani, uczcie się i studiujcie - najlepiej tak jak tu ktoś napisał - z pasją. Pamiętajcie jednak, że zdobycie formalnego wykształcenia niczego wam nie gwarantuje. Ani kwalifikacji, ani pracy.
Potrzebne są kwalifikacje realne i łut szczęścia. Bo dobra praca, awanse i kariera nazbyt często stają się udziałem nie ludzi mądrych i pracowitych, tylko półgłówków wywodzących się spośród znajomych szefa, bądź jego przydupasów i sługusów.
Mimo wszysto powodzenia!

42

luzik luzikranga05.05.2014 18:11

Nie matura, lecz chęć szczera zrobi z ciebie menagera.
Nie matura, lecz chęć szczera zrobi z ciebie milionera.
To takie nowe wersje na nowe czasy.
Zamiast komentarza.
Kochani, uczcie się i studiujcie - najlepiej tak jak tu ktoś napisał - z pasją. Pamiętajcie jednak, że zdobycie formalnego wykształcenia niczego wam nie gwarantuje. Ani kwalifikacji, ani pracy.
Potrzebne są kwalifikacje realne i łut szczęścia. Bo dobra praca, awanse i kariera nazbyt często stają się udziałem nie ludzi mądrych i pracowitych, tylko półgłówków wywodzących się spośród znajomych szefa, bądź jego przydupasów i sługusów.
Mimo wszysto powodzenia!

11

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat