Już jutro po południu przyjdzie pora pożegnać się z niewidzianą od dawna rodziną, wrócić do domu i oswajać ze smutną rzeczywistością. „Wszystko co dobre, szybko się kończy” – pomyśli wielu biesiadników odchodzących od świątecznych stołów. Goście wyjadą… a zostanie jedzenie, o którym można powiedzieć wszystko, ale na pewno nie to, że szybko się kończy. Wręcz przeciwnie – w końcu mamy go dość, bo… ile można jeść ciągle to samo? A skoro trudno się go pozbyć… można je przecież wyrzucić. Niestety, z takiego założenia nadal wychodzi zbyt wiele osób. W ciągu roku same gospodarstwa domowe w Polsce marnują dwa miliony ton żywności.
Mięso, ziemniaki oraz surówka – tak wygląda tradycyjny, polski obiad, na którego przygotowanie potrzeba jednak i czasu, i chęci. Jednego i drugiego często nam brakuje, a obiad… zjeść trzeba. Są jednak sposoby na szybkie, pożywne i pyszne lunche. Dziś w roli głównej sery. Wśród inspiracji coś dla siebie znajdzie zarówno wielbiciel lekkich sałatek, włoskich makaronów, jak i sycących tart. Czy sery pleśniowe to dobry pomysł na danie główne? Co zrobić, gdy na przygotowanie obiadu masz zaledwie 10, 20 lub 30 minut? Przekonaj się i zainspiruj!
Oficjalnie zakończyły się "Kuchenne rewolucje" w restauracji na Starym Mieście w Piotrkowie.
Od nowego roku szkolnego w szkolnych sklepikach będzie obowiązywał zakaz sprzedaży niezdrowych produktów typu chipsy, niektóre ciastka i napoje energetyzujące.