Piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Wolbórz spotkało się w jednym miejscu, by razem kultywować tradycje wspólnego gotowania. W tym roku tematem przewodnim "Wolborskiego Saganka" był "zielony stół".
Żółtko jaja kurzego ma bardziej urozmaicony skład chemiczny niż białko, jest bardziej wartościową częścią jaja, jest także bardziej kaloryczne – wskazuje dr Agata Kiciak z zakładu technologii i oceny jakości żywności w katedrze dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Od piątku do niedzieli (17-19 marca) trwał będzie w Piotrkowie Trybunalskim Festiwal Smaku i Rękodzieła. Wszyscy, którzy zdecydują się na skorzystanie z oferty wystawców mogą spodziewać się ciekawych zajęć praktycznych, perełek rękodzielniczych, czy wybornych smaków.
Dzięki internetowi mamy na wyciągnięcie ręki praktycznie każdy produkt. Sklepy oferują nawet te z najodleglejszych zakątków świata. Jak odnaleźć te najwartościowsze?
Łosoś wędzony na gorąco powstaje w temperaturze około 60°C, co nie ujmuje mu znacząco walorów zdrowotnych. Można śmiało wprowadzić go do diety i spożywać nawet dwa razy w tygodniu, jeśli nie cierpimy na nadciśnienie (zawiera sporo sodu). Czym charakteryzuje się łosoś wędzony na gorąco? Jak można go podawać?
Piotrkowianie dobrze wiedzą, że w mieście są miejsca, gdzie można przekazywać nadwyżki swojego jedzenia potrzebującym. Jednym z nich jest społeczna lodówka, która stoi u zbiegu ulic Słowackiego i Kołłątaja. Po świętach Bożego Narodzenia nasze domowe lodówki często pękają w szwach. Właśnie teraz ta społeczna przechodzi niemałe oblężenie.
Przy okazji świąt i uroczystości rodzinnych przygotowujemy różne potrawy i smakołyki. Niestety trudno jest dokładnie zaplanować, jak dużo uda nam się z tego zjeść. Dlatego zwykle pod koniec uroczystych wydarzeń okazuje się, że w lodówce jest więcej jedzenia niż tego byśmy sobie życzyli
1 października to Światowy Dzień Wegetarianizmu (a w Polsce także Światowy Dzień Wegan). W związku z tym przedstawiciele fundacji Viva! zachęcają do odwiedzenia tego dnia stoiska w Piotrkowie Trybunalskim i zapoznania się z tym, jakie korzyści niesie ze sobą stosowanie diety roślinnej.
„Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w naszym codziennym jadłospisie” – to zdanie często powtarzane przez wielu dietetyków. Czy rzeczywiście tak jest? Pierwszy posiłek, który zjadamy w ciągu dnia, wpływa na nasze samopoczucie i daje energie do działania (lub jej brak). Wobec tego co jeść na śniadanie? Z jakich produktów je komponować? Poniżej podpowiadamy!
W Piotrkowie rozpoczął się 3. Zlot Foodtrucków. Plac przy ul. Narutowicza wypełnił się mobilnymi restauracjami serwującymi dania typu street food. Słoneczna pogoda w sobotę (23.04) przyciągnęła wielu chętnych na spróbowanie burgerów, grillowanych kiełbasek i napojów z pianką.