Prace można było zrealizować dzięki pozyskaniu dofinansowania z programu "Infrastruktura sołecka na plus" w wysokości 100 tysięcy złotych.
Zadanie obejmowało budowę altany ogrodowej z piecem do chleba, wędzarnią i grillem. Altanę wykonano z drewna i umieszczono na utwardzonym terenie, wyposażono w stoły, ławy do siedzenia z oparciem oraz niezbędne oświetlenie. Obok obiektu wybudowano piec do chleba z wędzarnią, grillem i blatem roboczym. Na działkę sołecką zakupiono także betonowy stół do tenisa. Całość została zwieńczona nasadzeniem drzewek i roślin ozdobnych oraz rozmieszczeniem ławeczek i koszy.
Zrealizowana inwestycja poszerzyła ofertę spędzania wolnego czasu. Dała możliwość organizowania spotkań i imprez na większą skalę, a wybudowanie pieca do chleba i wędzarni pozwala organizować szkolenia i warsztaty, kultywujące tradycyjne metody wytwarzania tych produktów. To z kolei wpływa na podniesienie kompetencji i umiejętności mieszkańców i jest okazją do zacieśniania więzi międzypokoleniowych, integracji wszystkich uczestników i zwiększenia aktywności lokalnej - podkreślają urzędnicy.