- Ze stosowaniem zbilansowanych diet roślinnych wiąże się szereg korzyści zdrowotnych, na co wskazują badania naukowe. Wiele prestiżowych organizacji zajmujących się promocją zdrowia, dietetyką i żywieniem zaleca dietę wegańską – mówi Paweł Frańczuk z łódzkiej Vivy! Uważamy, że to najlepszy moment na zmianę nawyków żywieniowych – dodaje aktywista.
Raporty organizacji międzynarodowych, w tym ONZ czy IPPC, od lat biją na alarm. Nasz apetyt na mięso i produkty odzwierzęce bezpośrednio napędza zmiany klimatu. Według danych zawartych w raporcie FAO Livestock’s long shadow masowa hodowla zwierząt odpowiada za większą emisję gazów cieplarnianych niż cały transport samochodowy, lotniczy i morski razem wzięte.
W obliczu wymienionych faktów korzystanie z produktów pochodzenia zwierzęcego dawno przestało być osobistym wyborem. Preferencje konsumenckie mają wpływ na całą planetę i na przyszłość ludzi. Zmiana diety na przyjaźniejszą środowisku jest wręcz koniecznością. Do takich zmian szczególnie zachęcamy osoby młode oraz rodziców i dziadków, którym zależy na przyszłości dzieci i wnuków – mówi Magda Góra z Vivy! Zgodnie ze stanowiskiem American Dietetic Association, dieta oparta na produktach roślinnych wcale nie jest niedoborowa – dobrze zaplanowana i zbilansowana jest bezpieczna i odżywcza na każdym etapie życia, również dla dzieci i młodzieży.