Jedzenie z grilla może nam zaszkodzić?

Strefa FM Sobota, 04 maja 20195
Karkówka z grilla, kiełbasa, grillowane warzywa, już na samą myśl część osób robi się głodnych. Przecież prawie każdy uwielbia jedzenie z grilla. Jednak pamiętajmy, że do grillowania trzeba się odpowiednio przygotować, w przeciwnym razie może być bardzo niebezpieczne przede wszystkim dla naszego zdrowia. Jeżeli nie będziemy dbać o to co znajduje się na naszym talerzu, możemy doprowadzić nawet do raka jelita grubego.
fot.pixabay.comfot.pixabay.com

Rozpoczyna się sezon grillowy. Jednak czy wraz grillowanym jedzeniem idzie nasze zdrowie? -Jeśli mówimy o tradycyjnym grillu, to w jakimś stopniu zawsze będzie on dla nas szkodliwy. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, by do jego rozpalania nie używać gazet, czy różnych opakowań, które mamy w domu. Często znajdują się na nich lakier lub inne rakotwórcze substancje. Również bardzo ważne są podpałki, z których korzystamy. Na rynku obecnie ciężko jest znaleźć podpałkę z niezbędnymi certyfikatami, tak naprawdę niektóre z nich nie powinny zostać dopuszczone do sprzedaży. Jeśli mówimy o węglu drzewnym, to powinniśmy wybierać ten z drzew liściastych, bo nie posiadają  one żywicy. Oprócz tego, jedzenie na grillu powinniśmy umieszczać na tackach, tak by nie przylegało ono bezpośrednio do rusztu. Wtedy zwiększa się ilość wytapianego tłuszczu oraz  węglowodorów aromatycznych, które odpowiadają za działanie rakotwórcze. Takie substancje powstają, gdy tłuszcz spada na rozgrzany płomień. Tacki pomagają nam zmniejszyć liczbę substancji przenikających do żywności – powiedziała Ewa Szymczyk, dietetyk kliniczny.

 

Jeśli już dobrze przygotujemy ruszt, czas na wybór odpowiedniego mięsa. Oprócz tego, że powinno być smaczne, to dobrze jeśli najlepiej jeśli będzie również zdrowe lub chociaż nieszkodliwe - Przygotowując się do grillowania powinniśmy zrezygnować z karkówki, czyli jednego z najtłustszych mięs. Zamiast niej możemy postawić na drób, ryby i do tego dodać warzywa, bardzo dobrze sprawdza się cukinia i papryka. - mówi E. Szymczyk – Rezygnujmy z produktów, które są już zamarynowane. Taką marynatę spokojnie możemy zrobić samodzielnie używając kurkumy, rozmarynu i oleju rzepakowego. Będzie i smacznie i zdrowo. Marynacie alkoholowej należy powiedzieć stanowcze nie. Alkohol w połączeniu z węglowodorami aromatycznymi jest co najmniej dziesięć razy bardziej szkodliwy niż ten wypity. - dodaje dietetyk.

 

Częste grillowanie i niestosowanie się do powyższych zasad może w przyszłości zaowocować rakiem jelita grubego. Jak dodaje Ewa Szymczyk, 200-gramowa kiełbasa z grilla, która jest nieodpowiednio przygotowana, może być bardziej toksyczna niż wypalenie 20 papierosów.  Pamiętajmy więc, aby zawsze grilla przygotowywać rozsądnie.


Zainteresował temat?

1

2


Zobacz również

Komentarze (5)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

qwert ~qwert (Gość)04.05.2019 20:10

jak żyć, się pytam?

40


elo ~elo (Gość)04.05.2019 19:44

Co z grillem gazowym ?

10


gość ~gość (Gość)04.05.2019 11:42

Bez przesady,grilla nie urządza się codziennie,bo by nawet człowiek zbankrutował,więc już nie dajmy się zwariować dietetyków,ważne żeby wszystko było z umiarem

30


zembaty ~zembaty (Gość)04.05.2019 10:00

Niezłe zdjęcie, zamiast żaru jest ogień bezpośrednio na ruszt i mięso. Super

40


smutno mi się jakoś zrobiło ~smutno mi się jakoś zrobiło (Gość)04.05.2019 09:08

Jako że pani dietetyk ma 100% racji, całkowicie straciłem motywację do smażenia czegokolwiek na grilu. Karkóweczka, kiełbaski i inne tłuste kąski, to było to, co w połączeniu z wypitym alkoholem tworzyło odpowiedni klimat. A tak, to siedzenie przy ruszcie z warzywami, o rybach nawet nie wspomnę, no bo jak pić wódeczkę, pod przypaloną papryczkę czy cebulkę, od razu człowiek się upastuje i traci cechy ludzkie. Poza tym taki, byle jaki grill, daje tylko zagrożenie pożarem i niepotrzebne tworzenie smogu. Grila zamknąłem na kłódkę a klucz wyrzuciłem do studni, coby mnie nie kusiło upiec karkówkę czy, nie daj boże kiełbaskę.

71


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat