Rozpoczyna się sezon grillowy. Jednak czy wraz grillowanym jedzeniem idzie nasze zdrowie? -Jeśli mówimy o tradycyjnym grillu, to w jakimś stopniu zawsze będzie on dla nas szkodliwy. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, by do jego rozpalania nie używać gazet, czy różnych opakowań, które mamy w domu. Często znajdują się na nich lakier lub inne rakotwórcze substancje. Również bardzo ważne są podpałki, z których korzystamy. Na rynku obecnie ciężko jest znaleźć podpałkę z niezbędnymi certyfikatami, tak naprawdę niektóre z nich nie powinny zostać dopuszczone do sprzedaży. Jeśli mówimy o węglu drzewnym, to powinniśmy wybierać ten z drzew liściastych, bo nie posiadają one żywicy. Oprócz tego, jedzenie na grillu powinniśmy umieszczać na tackach, tak by nie przylegało ono bezpośrednio do rusztu. Wtedy zwiększa się ilość wytapianego tłuszczu oraz węglowodorów aromatycznych, które odpowiadają za działanie rakotwórcze. Takie substancje powstają, gdy tłuszcz spada na rozgrzany płomień. Tacki pomagają nam zmniejszyć liczbę substancji przenikających do żywności – powiedziała Ewa Szymczyk, dietetyk kliniczny.
Jeśli już dobrze przygotujemy ruszt, czas na wybór odpowiedniego mięsa. Oprócz tego, że powinno być smaczne, to dobrze jeśli najlepiej jeśli będzie również zdrowe lub chociaż nieszkodliwe - Przygotowując się do grillowania powinniśmy zrezygnować z karkówki, czyli jednego z najtłustszych mięs. Zamiast niej możemy postawić na drób, ryby i do tego dodać warzywa, bardzo dobrze sprawdza się cukinia i papryka. - mówi E. Szymczyk – Rezygnujmy z produktów, które są już zamarynowane. Taką marynatę spokojnie możemy zrobić samodzielnie używając kurkumy, rozmarynu i oleju rzepakowego. Będzie i smacznie i zdrowo. Marynacie alkoholowej należy powiedzieć stanowcze nie. Alkohol w połączeniu z węglowodorami aromatycznymi jest co najmniej dziesięć razy bardziej szkodliwy niż ten wypity. - dodaje dietetyk.
Częste grillowanie i niestosowanie się do powyższych zasad może w przyszłości zaowocować rakiem jelita grubego. Jak dodaje Ewa Szymczyk, 200-gramowa kiełbasa z grilla, która jest nieodpowiednio przygotowana, może być bardziej toksyczna niż wypalenie 20 papierosów. Pamiętajmy więc, aby zawsze grilla przygotowywać rozsądnie.