Jaki jest najzdrowszy tłuszcz?
Najzdrowsze tłuszcze to te pochodzenia roślinnego, czyli np. tłuszcze znajdujące się w orzechach, w nasionach słonecznika czy dyni, olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
Czy smalec jest zdrowy? Poleca pani włączenie go do diety?
To dość kontrowersyjny produkt, którego ja osobiście nie polecam. To produkt zwierzęcy, utwardzony, zawierający tłuszcze trans, czyli szkodliwe dla organizmu.
A olej kokosowy – jeszcze 2 lata temu był uznawany za najzdrowszy olej świata, dziś eksperci się z tego wycofują.
Zgadza się, w świecie dietetyków nastąpiła zmiana. Kiedyś był polecany, później, po wielokrotnych badaniach, stwierdzono, że zawiera zbyt dużo tłuszczów trans, przez co niekorzystnie działa na nasze zdrowie.
Który tłuszcz jest najgorszy?
Trudno powiedzieć, który jest najgorszy, bo to zależy również od sposobu przygotowywania potrawy. Na pewno nie polecam wszelkich tłuszczów zwierzęcych. Również palmowego nie zaliczyłabym do tych korzystnie wpływających na nasz organizm.
Jaka jest pani propozycja na tłusty czwartek? Co zjeść, żeby sprawić sobie wielką przyjemność, ale bez uszczerbku dla zdrowia?
Tłusty czwartek to przede wszystkim tradycja. Mówi się, że jeśli ktoś zje jednego pączka, to mu nie zaszkodzi. Ale jeśli ktoś zacznie się objadać tylko dlatego, że to tłusty czwartek i że… tak trzeba, to już niekoniecznie. Jeden pączek na pewno nie zaszkodzi. Polecam przygotowanie ich własnoręcznie, w domu, wtedy wiemy, z czego się składają, no, jaki tłuszcz zawierają.
Czyli jeden tak, a… trzy?
Za dużo. Jeden pączek to ok. 300 kcal, więc sporo. To za dużo i dla zdrowia i dla naszej sylwetki.