Bzdura. W Polskim prawie stosuje się interpretację słownikową. Według słownika jp "Plac" to "duża, wolna przestrzeń w mieście powstała najczęściej przy zbiegu ulic, zwykle otoczona budynkami lub teren wydzielony pod zabudowę oraz teren wokół zabudowy" Tak więc picie na takiej przestrzeni np. w bramie jest zabronione! Jeszcze szerzej można definiować ulicę, do której należą chodniki, przejścia itp.
Oświeć mnie:
1) "w domu" mam dojazd go garaży o długości 25 m. Obok tej drogi chodniki, w tym wydzielone krawężnikami. Przy garażach placyk, z którego prowadzą przejścia na trawniki. Szkopuł w tym, że droga należy nie tylko do mnie, ale także do innych osób, które mają także zabudowany plac po drugiej stronie drogi. Całość ogrodzona. Czy mogę się napić na tej drodze, na chodnikach przy tej drodze albo na placyku przed garażami?
2) na działce: dojazd do wiaty garażowej prostą drogą o długości 25 m. Obok wiaty droga skręca w prawo tworząc rondo, którym, można dojechać do tej prostej drogi. Pomiędzy wiatą i domem - placyk. Do domu z ulicy prowadzi też zupełnie odrębna ścieżka. Przed gankiem - placyk.
Placyk mam też pomiędzy drugim szczytem domu i komórką połączoną z drewutnią. W dalszej, dolnej części działki - placyk do którego prowadzą koncentrycznie 3 ścieżki, w tym jedna o długości 75 m.
Na którym placyku mogę napić się gorzały albo piwska, czy mogę to samo zrobić na którejkolwiek ze ścieżek albo dróg tworzących rondo?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!