metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
heniek ~heniek (Gość)13.02.2015 17:11

panie cubała prosze pomagac emerytom a nie tym bogaczom

311

mmmm ~mmmm (Gość)13.02.2015 17:17

Czemu tu tak trudno zrozumieć niektórym sytulacjie?
1 nie każdy kupił maszyny za kredyt a i tak protestuje
2 ceny skupu trzody w ostatnim czasie są tak niskie że jak ktoś na 3 miesiące zarobił 5 tyś. to jest zadowolony, tyle że powodem do radości dla niektórych było to że nie musieli dopłacić
3 z mleka też nie mam kokosów a jeszcze będą kary przekroczenie kwoty po około 80gr. (Mimo iż znoszą kwote mleczną całkowicie) Czyli część rolników znowu będzie dopłacać do interesu
4 straty spowodowane przez dziki gdzie rolnicy sami nie mogą się tym zająć a jak kierowali się na czas do odpowiednich instytucji to albo nie było środków na wystrzelanie albo prawo tego zabrania (na poligonie wojsko ma z czego strzelać to niech strzela do dzików) nasza wladza oczywiscie dopiero o tym mysli (powstrzymało by to pomur choć w zasadzie był on tylko pretekstem do niszczenia gospodarstw na wschodzie)
5 polityka zagranicza przez którą nie dość że nie ma eksportu to zgadzają sie na sprowadzenie półtusz z niemiec które tam w chłodniah leżały 12 lat! A nieświadomii polacy kupowali je w marketach (markety kupią tanie mięso co z tego że ma 12 lat) . To również wpłynęło na spadek cen w kraju
Poza tym Polska (a w zasadzie jej rząd) zbyt wychyla się na przód z krytyką Rosji by podlizać sie Merkel itd przez co cała gospodarka traci. Jeszcze nasz prezydent chce sankcji dla Rosji, jak byśmy mogli jej czymkolwiek grozić.
6 choć to nie legalne wprowadzili zakaz uboju rytualnego. Obecnie już nie obowiązuje ale Polska straciła wielu odbiorców mies tak ubitego zwierzęcia(na nasze miejsce wskoczyli oczywiście zagraniczni eksperterzy). Jeśli wogule uda się odzyskać ten rynek to zajmie to kilka lat.
Itd. Sami trochę poczytajcie sobie.
Ps. Ciągniki służą do pracy a nie do zabawy. Nawet jak rolnik ma ciągnik za 300 tys to nieznaczy że jeździ autem też za 300 lecz często za maks 30 bo bez ciągnika nic nie zrobi w polu itd a auto to jak każdy by dojechać to pracy itd.

71

mmmmm ~mmmmm (Gość)13.02.2015 17:22

Czemu tak trudno zrozumieć niektórym sytulacjie?
1 nie każdy kupił maszyny za kredyt a i tak protestuje
2 ceny skupu trzody w ostatnim czasie są tak niskie że jak ktoś na 3 miesiące zarobił 5 tyś. to jest zadowolony, tyle że powodem do radości dla niektórych było to że nie musieli dopłacić , a są takie przypadki
3 z mleka też nie mam kokosów a jeszcze będą kary przekroczenie kwoty po około 80gr. (Mimo iż znoszą kwote mleczną całkowicie) Czyli część rolników znowu będzie dopłacać do interesu
4 straty spowodowane przez dziki gdzie rolnicy sami nie mogą się tym zająć, a jak kierowali się na czas do odpowiednich instytucji to albo nie było środków na wystrzelanie albo prawo tego zabrania (na poligonie wojsko ma z czego strzelać to niech strzela do dzików) nasza wladza oczywiscie "mysli" dopiero po czasie (powstrzymało by to pomur choć w zasadzie był on tylko pretekstem do niszczenia gospodarstw na wschodzie)
5 polityka zagranicza przez którą nie dość że nie ma eksportu to zgadzają sie na sprowadzenie półtusz z niemiec które tam w chłodniah leżały 12 lat! A nieświadomii polacy kupowali je w marketach (markety kupią tanie mięso co z tego że ma 12 lat) . To również wpłynęło na spadek cen w kraju
Poza tym Polska (a w zasadzie jej rząd) zbyt wychyla się na przód z krytyką Rosji by podlizać sie Merkel itd przez co cała gospodarka traci. Jeszcze nasz prezydent chce sankcji dla Rosji, jak byśmy mogli jej czymkolwiek grozić.
6 choć to nie legalne wprowadzili zakaz uboju rytualnego. Obecnie już nie obowiązuje ale Polska straciła wielu odbiorców mies tak ubitego zwierza(na nasze miejsce wskoczyli oczywiście zagraniczni eksperterzy). Jeśli wogule uda się odzyskać ten rynek to zajmie to kilka lat.
Itd. Sami trochę poczytajcie.
Ps. Ciągniki służą do pracy a nie do zabawy. Nawet jak rolnik ma ciągnik za 300 tys to nieznaczy że jeździ autem też za 300 lecz często za maks 30 bo bez ciągnika nic nie zrobi w polu itd a auto to jak każdy by dojechać gdzieś itd.
I jeszcze jedno plotke o pijanych rolnikach zdementowała nawet policja.
Wstawiam ponownie bo nie wiem czy poprzednie doszło

91

Rolnik ~Rolnik (Gość)13.02.2015 17:22

"mieszczuch" napisał(a):

Jak jesteś taki cwany to czekamy na Ciebie w żniwa... Tylko jestem ciekawe ilu ludzi zbierzesz i co tym osiągniesz bo rolnicy bardzo szybko sobie poradzą z Tobą...

118

Wojtas ~Wojtas (Gość)13.02.2015 17:31

Te komentarze mieszczuchów to naprawdę duża żenada jak myślą że na wsi jest tak dobrze i są duże kokosy to niech się przeprowadzą i sami zobaczą jak jest fajnie.Każdy rolnik musi tyrać jak wół żeby coś mieć. W obecnej sytuacji ceny płodów rolnych zmieniają się z dnia na dzień ale przeważnie zmieniają się na niższe a jak już rosną to groszami.Jak są tacy mocni w gębie to ciekawe jak by sobie poradzili w gospodarstwie.

1810

ja tez pracuje a mnie nie stac na kredyt ~ja tez pracuje a mnie nie stac na kredyt (Gość)13.02.2015 17:34

Stac ich na kredyt na ciagnik za 300tys... A zwyklego czlowieka na kredyt na mieszkanie 150tys nie zawsze i tacy sa biedni...na wszystko doplaty biora oszusci....zaoraja pole byle doplaty brac.... oszusci.... Wypad z miasta

1215

hahaha ~hahaha (Gość)13.02.2015 17:36

A czemu chcieli dawac trzode za granice wsioki....co? Bo sa zachlanni jak ich swinie...

69

panie xxrolnik ogarnij sie ~panie xxrolnik ogarnij sie (Gość)13.02.2015 17:42

Bank ma bank da? Bank zazwyczaj chce dac ale jak nie ma sie na spacanie to sie nie bierze a widac ile rolnikow bierze bo ich stac poprostu... Mowisz ze w miescie kolorowo? To zamiast na ciagnik na mieszkanie w miescie mogles kredyt wziasc nawet by ci zostalo...jak tak tu latwo.... Naprawde smieszni jestescie

910

gośc ~gośc (Gość)13.02.2015 17:50

no super kazdy ciągnik wart od 100 do 300 tysiecy zle im niech ida zapierdzielac do magazynów

912

Rolniczka. ~Rolniczka. (Gość)13.02.2015 18:03

Nie wiem czy dotrzymam tonem tym wszystkim ludziom bez poziomu i jakiejkolwiek wiedzy merytorycznej, aczkolwiek czytając wszystkie wasze komentarze nóż mi się w kieszeni otwiera. Wiec pisząc dla wszystkich "tak wielce zorientownych" z miast, którzy przecież lepiej znają życie rolników niż sami zainteresowani, Nie wiem czy ktokolwiek z Was chciałby wstawać o 6 rano by pooprzątac zwierzęta, jedyne żródło utrzymania, widziec jak często chorują i nawet sami weteryniarze nie są w stanie im pomóc, kupować leki które są bardzo drogie, po czym i tak codziennie odpada pare sztuk. Nie długo zbliża się wiosna, a rolnicy nie mają za co zasiać nie mówiąc o opryskach i innych. Otóż praca rolnika to nie jest kilkumiesięczna pracai nie wygląda tak jak Wy że 8 godzin i do domu nic was nie interesuje, nie można wyjechac sobie na dwutygodniowe wakacje, bo z kim zostawić cały dobytek? inną kwestią jest za co, wyjechac na takie wakacje, skoro comiesiąc trzeba dokłądać p oprae tysięcy złotych do produkcji? Nikt chyba z Was nie chciałby pracować kilku miesięcy za darmo albo dopłacać może pracodawcy? a Jeśli ktos taki jest to zapraszam na wies niech zobaczy jak to wygląda od środka i potem sie wypowiada, bez pozdrowień dla tych wszystkich "wszystkowiedzących". Pozdrawiam zaś wszytskich rolników, myśle że razem można wiele osiągnąc. :)

187

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat