Od przemian ustrojowych w 1989 co jakiś czas pojawiają się masowe strajki i protesty. Jak nie protestują rolnicy, to górnicy, pielęgniarki, nauczyciele itd. Niech mnie ktoś oświeci - skoro ci sami ludzie są wiecznie niezadowoleni, to czemu rządzą w Polsce wciąż te same "gwiazdy", tylko w różnych konstelacjach? Przecież ktoś ich popiera!
I czego się zazwyczaj domagają protestujący? Aby rząd zapewnił konkretne podwyżki, zapewnił minimalne ceny skupu, zapewnił minimalne płace, zapewnił gwarancje zatrudnienia, dodatki, przywileje itd.
Dlaczego ci wszyscy protestujący domagają się, by rząd wszystko im regulował?
Dlaczego nie domagają się, by ten rząd nie zabierał im tak dużo w podatkach, by w jak największym stopniu mogli sami o sobie decydować, by rynek był w pełni wolny, by każdego aspektu ich życia nie regulował jakiś łachmyta w Brukseli? Dlaczego po prostu nie domagają się normalności? Dlaczego nie chcą sami decydować i sami ponosić konsekwencji swoich decyzji? Dlaczego nie domagają się likwidacji nadmiernej biurokracji?
Czy tak trudno zrozumieć, że domagając się od państwa jakichkolwiek dodatków, domagają się jednocześnie wzrostu podatków? Jeśli państwo coś komuś daje jedną ręką, to jednocześnie zabiera mu pieniądze drugą ręką... Państwo nie ma własnych pieniędzy, dzielić może wyłącznie tym, co ludzie wytworzą swoją pracą.
A to, że mięsa czy płodów rolnych nie ma gdzie opchnąć, bo nasz nie-rząd skonfliktował nas z Rosją, która wcześniej od nas kupowała, to czyja to wina? To Wy wybraliście tych nieudaczników, którym jak to ujął Piłsudski "kury szczać prowadzać, a nie politykę robić".
Na kogo zagłosujecie w najbliższych wyborach? Na pobożnych z PiS-u, chłopków-roztropków z PSL-u, cudotwórców z PO czy może tych z SLD, co to by najchętniej wszystkich uszczęśliwili? Trudny wybór, bo wszyscy tak ładnie mówią w telewizorze i tak pięknie obiecują, prawda?
nie ubliżajcie rolnikom, przecież rodzice lub dziadkowie większości z was przenieśli się ze wsi do miasta
Macie pojęcie czym jest praca na wsi? i jak jesteśmy za to wynagradzani. płacą nam 3,80/kg za wieprzowinę a wy w mieście idziecie do sklepu i kupujecie SMALEC za 7,80/ kg. W Polsce ziemia to przede wszystkim IV kategoria. ile trzeba włożyć pracy żeby coś wyrosło na tym co pozwoli zaspokoić potrzeby hodowli. Czasem wysiłek nie wystarczy pogody od kilku lat dają się we znaki. o odszkodowaniach mało kto słyszał. a podatki trzeba płacić i to nie małe. A o pracy w rolnictwie trzeba sporo wiedzieć. Osoba która nie miała z tym styczności w czasie żniw nie dały by rady. Więc szanujmy się nawzajem bo od paru lat nigdzie nie ma lekko.
Samoobrona chce się znów wskrzesić żeby znów odpuszczono im te kredyty co sobie pobrali na te ciągniki. Ciemne chłopki dają się politykom podpuszczać
walczycie o kolejna kasę dla siebie i koryto polityczne dla swoich liderów. Kto tam na tej przyczepie krzyczał ? Czyżby znany działacz samoobrony
O jaką Polskę gdzie jedna grupa żeruje na drugiej zatrudnij się na magazynie i walcz o lepszą Polskę dostaniesz dopłaty i rekompensaty a później kopa w d.....!
Pamietajcie jak dadza rolniką czy gorniką zabiorą iinnym.i koło się zatoczy.... Nikt nie ma dobrze... I tak będzie dopóki rząd się nie zmieni...więc nie ma co popierać rolników nie jest az tak źle im wiem bo sam nim jestem :-D. Ale niektórzy by chcieli nie wiadomo co....
Cudowne odkrycie że dzięki rolnikom mam co jeść a ty dzięki mnie możesz kupić chińskie g... w Biedronce !!!!
Odpaliłem stronkę JoeMonstera, a tam na stronie głównej kawał jak znalazł pasujący do dzisiejszej sytuacji:
"Niespodziewaną pomoc dla miasta ogłosili komornicy. Uznali że 150 ciągników to idealne dla nich zajęcie."
Przypadek? ;)
Dlaczego ruszasz pielęgniarki widać że jesteś jasny jak część pozostałych na forum lekarz 20 tyś- pielęgniarka 1500 faktycznie masz pojęcie o temacie ale racji trochę masz w innych grupach !
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!