Dziś Światowy Dzień Czekolady. Ten przysmak wyprodukowany z owoców kakaowca, o wysokiej zawartości miazgi, ma sprzyjające zdrowiu właściwości – oceniła w komunikacie przesłanym w środę PAP dr Joanna Orzeł z Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Czekolada jest bogata w antyoksydanty, które, jak zaznacza dr Orzeł, wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym przez nie wywołanym.
Firma Wedel, kultowy producent, który od 170 lat dostarcza Polakom wyjątkowe słodycze, m.in. pianki Ptasie Mleczko®, czekoladę Jedyną czy Torcik Wedlowski, podsumowuje swoje działania w obszarze odpowiedzialnego biznesu, prezentując raport „Z przyjemnością dla przyszłości”. Z tej okazji posadzi w okolicach stolicy 2 hektary lasu.
Smak nie jest dziełem przypadku. Kwestie struktury, konsystencji czy doboru multisensorycznych składników w czekoladowych produktach, to wynik kreacji technologów żywności i cukierników, ale także prac naukowych i analitycznych. Oto kulisy pracy Działu Zarządzania Jakością i Działu Badań i Rozwoju w Wedlu, a także procesów produkcyjnych – które pozwalają tworzyć kultowe słodycze i zaskakujące nowości.
Policja zatrzymała dwóch mężczyzn podejrzanych o kradzieże w jednym z bełchatowskich marketów. Łupem padły 93 czekolady o łącznej wartości ponad 1200 zł. Złodzieje mogą spędzić w więzieniu nawet 5 lat.
Już w najbliższą środę, 10 lipca, Uniwersytet Jana Kochanowskiego Filia w Piotrkowie i Muzeum Marcepanów zapraszają na wyjątkową wystawę poświęconą czekoladzie. Początek wydarzenia zaplanowano na godzinę 11.00 w siedzibie muzeum przy ulicy Grodzkiej.
Uwielbiają ją wszyscy - bez wyjątku. Gorzka, mleczna, deserowa, biała w kostkach, w batonach, ciastkach, lodach, a od jakiegoś czasu nawet w... kosmetykach. Dziś obchodzimy Dzień Czekolady!