Tradycyjny pączek ma około 350 kalorii. Dietetyczny, pieczony w domu – 170 kcal

PAPKraj Czwartek, 16 lutego 20236
Tradycyjny pączek ma około 350 kalorii, aby go "spalić" potrzebny jest 40-minutowy spacer. "W tłusty czwartek możemy sobie jednak pozwolić na małe łakomstwo, zwłaszcza, kiedy jemy tę zdrowszą wersję pączka, upieczoną w domu" - mówi Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
fot.: pexels.com fot.: pexels.com

Dietetyk wskazuje, że jeden tradycyjny pączek ma około 350 kilokalorii, niespełna 6 gramów białka, ponad 50 gramów węglowodanów i około 13 gramów tłuszczu. Jeszcze więcej kalorii, bo 400 w 100 gramach, ma pączek hiszpański, ale prawdziwą "bombą kaloryczną" są faworki, które w 100 gramach mają 400 kcal.

 

Maćków podkreśla też, że pączki i faworki to głównie źródło tłuszczów nasyconych i węglowodanów prostych, które w nadmiarze sprzyjają otyłości i chorobom układu krążenia. "Dlatego takie produkty zaleca się okazjonalnie, a jeśli mamy taką możliwość, zachęcam do pączków, czy faworków zrobionych samodzielnie w domu, ponieważ wiemy, co i w jakiej ilości do nich dodajemy. Jeśli pączki kupujemy, to zwracajmy uwagę na miejsce ich wytwarzania. Lepiej, by były to sprawdzone piekarnie lub cukiernie, gdzie takie wyroby są tradycyjnie przyrządzane bez zbędnych dodatków" – powiedziała Maćków.

 

Dietetyk z Katedry Żywienia Człowieka UPWr. podała przepisy na domowe, tłustoczwartkowe wypieki w wersji "light". Jeden pączek z tego przepisu to 170 kcal, a faworek jedynie 40 kcal.

 

Pączki pieczone:

 

Składniki: 

 

15 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych) 

1 łyżeczka cukru trzcinowego 

200-240 ml mleka 2% tłuszczu (letniego) 

375 g mąki pszennej razowej (2,5 szklanki) 

30 g masła min 82% tłuszczu (wcześniej rozpuszczonego i ostudzonego) 

1 jajko 

50 g cukru (1/4 szklanki) 

200 g dżemu, powideł lub konfitury - najlepiej domowej 

50 g cukru pudru (4-5 łyżek)

 

Przygotowanie:

 

Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej mniej więcej 200 ml letniego mleka – dokładnie wymieszaj – przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – jeśli jest za gęste, to dodaj więcej mleka. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

 

Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć, wyłóż na lekko posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj pączki (o średnicy 7 cm) i układaj placki na blaszce do pieczenia (zachowaj odstępy między pączkami). Pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki. Blachę z pączkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.

 

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (na tryb termoobieg), wstaw pączki i piecz około 10-12 minut – do złotego koloru. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Dżem przełóż do szprycy cukierniczej (albo worka z długą tylką). Wąskim nożem zrób nieduże nacięcie w pączki i nadziej dżemem. Na koniec posyp pączki cukrem pudrem.

 

Dietetyczne pełnoziarniste faworki:

 

Składniki:

 

200 g mąki pełnoziarnistej 2000

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szczypta soli

2 żółtka

100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

 

Przygotowanie:

 

Do miski wbij 2 żółtka, dodaj 100 g jogurtu naturalnego, łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Zmiksuj wszystkie składniki na puszystą masę. Dodaj 200 g mąki i wyrób ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Jeśli by się kleiło, dosyp odrobinę mąki. Z ciasta uformuj kulę i uderz nią o stół kilkanaście razy (przez przynajmniej kilka minut). Powoduje to, że ciasto staje się elastyczne i mniej klejące. Następnie gotowe ciasto odłóż na 10 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 2-3 mm, i pokrój na 1,5 cm paski o długości około 10 cm. W środku zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec przez dziurkę. Przygotowane faworki wyłóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. na termoobiegu przez 10 minut.(PAP)

 

autor: Piotr Doczekalski

 

pdo/ jann/


Zainteresował temat?

0

0


Zobacz również

reklama

Komentarze (6)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

mniam mniam ~mniam mniam (Gość)17.02.2023 20:27

Oprócz śniadania i obiadu 1.050 kcal zaliczone.

20


chrupu chrupu ~chrupu chrupu (Gość)17.02.2023 11:27

Akurat ta pełnoziarnista, to z chityną, nasi 'ukochani rządzący' zakupili 120 tys. ton z 'konikami' polnymi.

20


Żenada ~Żenada (Gość)16.02.2023 21:17

Elaborat o pączku.

20


go?ć_ewa ~go?ć_ewa (Gość)16.02.2023 15:47

Od dwoch dodatkowych pączków w roku jeszcze nikt nie dorobil sie nadwagi.
Wiec, bez fanatyzmu moi drodzy z tymi fit pączkami. Jak ktos lubi to niech sobie zje.

40


Pączek bączek ~Pączek bączek (Gość)16.02.2023 12:29

Pieczone pączki to nie pączki, tylko bułeczki. Zupełnie coś innego.

30


Jasiu ~Jasiu (Gość)16.02.2023 10:31

A niech mają i 400 kilokalorii, byleby były z czystej mąki, bez jakiejkolwiek domieszki białka zwierzęcego, nie licząc mleka i smalcu, i żeby nie chrupały w zębach chityną.

50


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat