Dlaczego Czyngis chan upodobał sobie szczodraka krokoszowatego?
Szczodrak krokoszowaty spotkał się z zainteresowaniem samego Czyngis chana, który spożywał go, aby podnieść wytrzymałość organizmu oraz zapewnić sobie sprawność seksualną. Legenda głosi, że podawał go nawet swoim koniom, gdy wyruszał na podboje nowych ziem. Mieszkańcy dzisiejszej Mongolii, Kazachstanu i wschodnich rubieży Rosji przez wieki stosowali leuzę krokoszowatą w intuicyjny sposób. Wzbogacali nią paszę zwierząt gospodarskich, aby naturalnie wspomóc ich zdolności rozrodcze. W latach 40. XX wieku szczodrak krokoszowaty stał się przedmiotem badań naukowych.
Więcej o szczodraku krokoszowatym przeczytasz na: https://mothersprotect.com/blogs/blog/szczodrak-kroszkowaty-dzialanie-i-wlasciwosci-lecznicze
Szczodrak krokoszowaty – na czym polegają jego właściwości adaptogenne?
Doktor Łazariew wraz ze swoimi współpracownikami zauważył, że niektóre rośliny i grzyby zwiększają zdolności przystosowawcze ludzkiego organizmu. Ich działanie odzwierciedlił, określając je mianem adaptogenów. Zaleca się ich suplementację osobom, które borykają się z przewlekłym napięciem nerwowym. Zauważono, że adaptogeny pomagają lepiej funkcjonować w warunkach stresowych. Optymalizują bowiem stężenie kortyzolu w organizmie. Wysoki poziom tego hormonu prowadzi do zakłócenia naturalnej równowagi ustroju. Szczodrak krokoszowaty, który posiada właściwości adaptogenne, przywraca homeostazę. Wspomaga prawidłowe funkcje układu nerwowego, hormonalnego i odpornościowego. Naukowcy przeprowadzili badania, które wykazały, że leuza krokoszowata nie ma działania toksycznego i uzależniającego.
Kiedy stres pomaga, a kiedy okazuje się szkodliwy?
Stres z jednej strony mobilizuje człowieka do działania i przygotowuje go na nadciągające niebezpieczeństwo, z drugiej prowadzi do szeregu dysfunkcji w ustroju. Dawniej kortyzol decydował o przeżyciu. Wspomniany hormon uruchamiał rezerwy glukozy i zwiększał dopływ krwi do mięśni, przez co umożliwiał podjęcie walki lub ucieczki. Dziś człowiek raczej martwi się niepewnością jutra, inflacją i problemami w pracy. Nie zagrażają one bezpośrednio jego zdrowiu i życiu. Niestety, uruchamiają ten sam mechanizm obronny. Skutkuje to podwyższonym poziomem kortyzolu, który utrzymuje się przez dłuższy czas. Osoby, które borykają się z chronicznym stresem, cierpią na zaburzenia snu. Doświadczają też spadku odporności i pogorszenia funkcji poznawczych. Szczodrak krokoszowaty zawiera substancje, które wspierają optymalizację stężenia kortyzolu w organizmie. Prowadzi on do wzrostu nieswoistej i holistycznej odporności na stres. Zaleca się jego suplementację w stanach wzmożonego napięcia nerwowego.
Leuza krokoszowata i jej właściwości anaboliczne – jak wykorzystać je w praktyce?
Szczodrak krokoszowaty spotkał się z zainteresowaniem sportowców oraz osób aktywnych fizycznie. Zauważono, że zawarte w nim substancje wykazują aktywność anaboliczną. Oznacza to, że przyczyniają się do wzrostu masy mięśniowej. Skutkuje to zwiększoną wytrzymałością organizmu. Ponadto leuza krokoszowata podnosi jego wydolność.
W jaki sposób szczodrak krokoszowaty pomaga na zmęczenie?
Wiele osób skarży się na zmęczenie i spadek sił witalnych. Leuza krokoszowata uchodzi za naturalny sposób na zwiększenie energii. Zauważono, że jej spożycie prowadzi do pobudzenia i wyostrzenia zmysłów. Zaleca się jej suplementację w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego i intelektualnego. Szczodrak krokoszowaty warto spożywać z rana lub wczesnym popołudniem. Odradza się sięganie po tę roślinę adaptogenną wieczorem, ponieważ wykazuje ona działanie pobudzające, przez co utrudnia zasypianie.
Dlaczego pracownicy umysłowi powinni suplementować szczodraka krokoszowatego?
Sprawny umysł ułatwia podejmowanie właściwych decyzji. Sprzyja też nabywaniu wiedzy i nowych umiejętności. Wykazano, że szczodrak krokoszowaty wspiera funkcje poznawcze. Przyczynia się do wzrostu koncentracji i poprawy pamięci. Osoby, które przygotowują się do ważnych egzaminów, lub realizują kluczowy projekt, powinny zwrócić na niego uwagę.
Antyoksydanty ze szczodraka krokoszowatego – dlaczego są tak ważne?
Współczesny człowiek doświadcza ogromnego stresu oksydacyjnego, który przyspiesza procesy starzenia się. Ponadto sprzyja powstawaniu mutacji w materiale genetycznym. Niektóre zmiany w DNA mogą przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych. Mając na uwadze powyższe kwestie, należy dążyć do zniwelowania skutków stresu oksydacyjnego. Wprawdzie wolne rodniki powstają we wszystkich procesach metabolicznych, ale dziś ich synteza przekracza naturalne zasoby organizmu. Ustrój potrzebuje wsparcia z zewnątrz w postaci przeciwutleniaczy. Wspomniane związki chemiczne słyną z tego, że oddają wolnym rodnikom elektrony, przez co reaktywne cząstki nie utleniają białek, lipidów oraz kwasów nukleinowych. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko mutacji i spowalniają procesy starzenia się. Szczodrak krokoszowaty, który porasta azjatyckie góry, obfituje w te cenne substancje. Występują w nim m.in. flawonoidy oraz kwasy fenolowe.