Głównym celem konkursu jest wyłonienie Najlepszego Producenta Wiejskiej Kiełbasy, którego profil produkcji obejmuje przede wszystkim wyroby z mięsa wieprzowego oraz promowanie i upowszechnianie tradycyjnych, lokalnych wyrobów wędliniarskich, wytworzonych w małych gospodarstwach prowadzących Rolniczy Handel Detaliczny lub Działalność Marginalną Lokalną Ograniczoną.
Zgłoszenia można nadsyłać jeszcze do 26 lutego. Potem nastąpi ocena wyrobów i rozstrzygnięcie konkursu, co zaplanowano 23 marca. Oficjalnie laureatów poznamy 3 dni później.
- Jesteśmy zagłębiem trzody chlewnej w województwie łódzkim, więc mam nadzieję, że i tu powstają doskonałe, bo tradycyjne wyroby garmażeryjne - zachęca do udziału w konkursie Starosta Powiatu Piotrkowskiego Piotr Wojtysiak na stronach internetowych Starostwa.
Więcej o konkursie na stronie www.lodr-bratoszewice.pl.