Mistrz kuchni gotował w ZSP 4

Sobota, 01 marca 20148
Przegrzebki podane na kalafiorowym puree z wanilii. Potem kaczka z pianką z ziemniaków i chrzanu. Na deser gruszka w winie. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Piotrkowie (ul. Sienkiewicza) odbyły się w piątek warsztaty kulinarne, które poprowadził Rafał Wronka.
fot. A. Stańczykfot. A. Stańczyk

- Dzisiaj zaczynamy pilotażowy program, którego jestem autorem. Ma on na celu pokazanie młodzieży różnicy pomiędzy tym, co widzą na co dzień, czego uczą się na co dzień, a rzeczywistością i pewnymi standardami, które panują na całym świecie – mówił Wronka. - Chciałbym, aby takich spotkań było więcej, aby program rozprzestrzenił się na skalę wojewódzką bądź też ogólnopolską. Nie jest to jednak zależne tylko ode mnie. W ten pierwszy – pilotażowy program włożyłem bardzo dużo pracy.


Szef kuchni, choć ma tylko 26 lat, ma już sporo sukcesów na swoim koncie. Rafał Wronka pochodzi z Piotrkowa, tutaj też chodził do szkoły. W rodzinnym mieście rozpoczęła się jego przygoda z profesjonalnym gotowaniem i gastronomią, po czym wyjechał do Irlandii, tam pracował kilka lat w 4- i 5-gwiazdkowych hotelach. Odbył także praktykę w jednym z norweskich hoteli. Od 2 lat jest „executive chef” w jednej z dużych sieci restauracji w Londynie. W 2013 roku po raz pierwszy pojawił się w przewodniku “Michelin “ z prestiżowym wyróżnieniem” 3 sztućców”. W 2014 roku dostał wyróżnienie „4 kompletów sztućców” jako jeden z najmłodszych polskich szefów kuchni.

POLECAMY


Zainteresował temat?

6

0


Komentarze (8)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

ja ~ja (Gość)20.03.2014 18:20

http://travel.michelin.com/web/destination/Great_Britain-London/restaurant-Hampshire_Hog-227_King_St
Abstrahując od tego, że sztućce nie są za jedzenie, na stronie Michelin widać dokładnie, że takowych oni nie mają wcale.
Dla bardziej dociekliwych drugi link potwierdzający, że ten "mistrz" tam pracuje i jako kto. http://www.thehampshirehog.com/about-us/

10


me ~me (Gość)20.03.2014 16:14

Ależ ten chłopak ma tupet to magiczne miejsce to pub "The Hampshire Hog w Hammersmith gdzie pracuje jako szef kuchni nie żaden Executive chef. Szefuje od października a nie jak opowiada od 2 lat. Po co on opowiada bajki o gwiazdkach michelin. Czemu nikt nie weryfikuje takich informacji.szkoda gadać.

10


ja ~ja (Gość)20.03.2014 15:26

Rafał jak zwykle bajki umie opowiadać. Czemu nie podał nazwy tej wspaniałej restauracji. To taki kucharski Nikodem Dyzma

10


Imię Imięranga03.03.2014 10:57

Dlaczego na epiotrkow.ru nie ma ani słowa o obchodach Żołnierzy wyklętych? Czyżby slogan "cała prawda o regionie" przejęli po TVN-e?

31


jaki ~jaki (Gość)02.03.2014 09:15

w przypadku Rafała zawsze najważniejszy był PR

30


miki ~miki (Gość)01.03.2014 22:29

A czy zna jakąś potrawę regionalna, bo jeżeli master, to zna, a jak kasiarz to wiadomo.

51


taki jeden taki jedenranga01.03.2014 19:08

Cytuję:
W 2013 roku po raz pierwszy pojawił się w przewodniku “Michelin “ z prestiżowym wyróżnieniem” 3 sztućcy”. W 2014 roku dostał wyróżnienie „4 kompletów sztućcy” jako jeden z najmłodszych polskich szefów kuchni.


Jak to? Rafałowi przyznano? Przecież michelinowskie cuttlery (sztućce) są przyznawane restauracji za tzw. "ogólny wygląd" (czystość, jakość zastawy, otoczenie przybytku, ukwiecenie itd.) Tak, jak kategorie w dawnej Polsce :)

Cytuję:
Confusingly, the crossed knife-and-fork symbol - known as couvert - refer not to food quality, but to levels of comfort, decor and service. Black is basic, red superior, and each venue can have between 1 and 5 couvert.


(http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/jan/18/the-michelin-guide-explained[/u])
Jakość serwowanych potraw oznacza się iloścoią 1-5 "michelins chef hats"

40


marko ~marko (Gość)01.03.2014 16:02

szału nie było...

30


Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat