artykuł sponsorowany

Miód Manuka - egzotyczny miód z Nowej Zelandii

Czwartek, 22 czerwca 2023
Miód Manuka znany jest od wieków mieszkańcom Nowej Zelandii i południowo-wschodnich krańców Australii, skąd pochodzi manuka. Są to tereny zaliczane do jednych z najczystszych na świecie.
Miód Manuka - egzotyczny miód z Nowej Zelandii

Jak powstaje Miód Manuka ?

 

Zawdzięczamy go pszczołom, które wytwarzają swój specjał z nektaru kwiatów krzewu manuka (łac. Leptospermum scoparium), który rośnie właśnie na Antypodach. Krzewy manukanależą do rodziny mirtowatych. Krzew Manuka w swojej ojczyźnie nazywany jest krzewem herbacianym, gdyż od wieków pozyskiwane z niego liście były używane jako namiastka herbaty.

 

Do czego wykorzystujemy Miód Manuka?

 

Liście z krzewu manuka wykorzystywano w celach leczniczych m.in. do kąpieli w okresach przeziębienia i grypy, do picia w chorobach dróg moczowych oraz jako środek przeciwgorączkowy. Rdzenni mieszkańcy Australii – Maorysi używali nie tylko liści, ale również pozostałych części krzewów. Z kory robiono wywary do gojenia ran i oparzeń, z drewna wyrabiano trzonki do narzędzi.

 

Egzotyczny Miód Manuka z Nowej Zelandii i jego właściwości

 

Krzewy manuka kwitną tylko raz w roku przez około 4 tygodnie, od listopada do stycznia. Jest to w Nowej Zelandii pora letnia. Właśnie w tak krótkim okresie pszczoły pozyskują nektar do wyprodukowania niezwykle cennych miodów.

 

Początkowo miód z krzewów manuka nie cieszył się zainteresowaniem, ze względu na swój specyficzny smak. Dopiero z czasem zwrócono na niego uwagę. Zauważono bowiem, że zwierzęta, które się nim żywiły, nie chorowały.

 

Z czasem dzięki swoim wyjątkowym właściwościom i wielokierunkowemu działaniu zyskał popularność na całym świecie. Dziś wspomaga leczenie wielu schorzeń, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wzmacnia również odporność organizmu. Miód manuka wykazuje pozytywne działanie w leczeniu stanów zapalnych skóry, ran i owrzodzeń. Z dostępnych badań wynika, że działa on synergistycznie z antybiotykami. W wielu przypadkach jego suplementacja podczas antybiotykoterapii nie tylko nie osłabiała działania antybiotyków, ale również wspomagała efekt leczniczy. Co więcej, drobnoustroje nie nabywają z czasem odporności na składniki aktywne miodu manuka, a on sam nie traci swoich właściwości w kontakcie z sokiem żołądkowym.

Charakterystyczne cechy

Miód Manuka z Nowej Zelandii cechuje się dość ciemnym kolorem oraz intensywnym smakiem. Może mieć charakterystyczny nieprzyjemny zapach spowodowany obecnością specyficznego dla niego komponentu chemicznego 2-oksopropanalu, który nazywany jest również metyloglioksalem. To właśnie zawartość tej substancji chemicznej odróżnia go od innych miodów odmianowych. Rynek bogaty jest w preparaty zawierające w składzie miód manuka. Dostępne są produkty przeznaczone do pielęgnacji skóry jak kremy, maseczki czy maści. Opatrunki z miodem manuka znalazły zastosowanie w leczeniu ran, odleżyn, owrzodzeń, a także schorzenia nazywanego stopą cukrzycową. Z opisanych w literaturze naukowej badań wynika, że może znaleźć zastosowanie w walce z trądzikiem, łuszczycą, oparzeniami czy hemoroidami. Jego obojętność na działanie soków trawiennych powoduje, że może być potencjalnie używany w terapii licznych schorzeń układu pokarmowego, takich jak zgaga, refluks czy bóle żołądka.


Zainteresował temat?

0

0


Zobacz również

reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat