artykuł partnerski

Jakie są nasze ulubione potrawy spoza Polski?

Czwartek, 17 czerwca 2021
Z wytęsknionych urlopów wracamy nie tylko opaleni i w dobrym humorze, ale także pełni wszelakich inspiracji, również o kulinarnym charakterze. Staramy się zapamiętać, co nas urzekło, co nam szczególnie zasmakowało i po powrocie próbujemy to wszystko odtworzyć, albo samemu, albo w restauracji. Kochamy świeże produkty, wyróżniające się smaki i wyraziste przyprawy. Oczywiście nadal kochamy rodzimą kuchnię, ale nie boimy się eksperymentów.
Jakie są nasze ulubione potrawy spoza Polski?

Włoska robota

 

Próbując gotować w domu odtwarzamy smaki, które tak bardzo nam przypadły do gustu i trochę też wracamy wspomnieniami do wakacji. Polacy uwielbiają smakołyki rodem ze słonecznej Italii. Wystarczy spojrzeć na ofertę sklepu ABC. Gazetka prawie co tydzień przynosi artykuły związane z półwyspem Apenińskim. Dania włoskie podbiły serca Polaków i ludzi na całym świecie. Ta miłość trwa od lat i nic nie wskazuje na to, żeby miało się to zmienić na przestrzeni najbliższych lat. Italia to wspaniałe miejsce dla wszystkich koneserów pyszności. Wskazanie jedynie kilku najlepszych dań tamtejszej kuchni jest wręcz niemożliwe, ale można spróbować. Palmę pierwszeństwa dzierży oczywiście klasyczna pizza. Danie szybkie, proste, które można modyfikować wedle uznania. Jej pozycji mogą jedynie zagrozić makarony przyrządzane na dziesiątki sposobów. A co Polacy sobie szczególnie upodobali? Uwielbiamy carbonarę, aglio e olio, lazanię, ravioli, tagliatelle i, rzecz jasna, spaghetti. Podczas pobytu we Włoszech spróbuj zdobyć wszystkie artykuły, dzięki którym sporządzisz identyczne potrawy w swojej kuchni. Albo przynajmniej podejmiesz taką próbę. Co kupić? Pecorino, parmezan, burratę i oczywiście mozzarellę oraz wędlinę w rodzaju prosciutto czy też mortadeli. Oprócz tego nie zaszkodzi mieć w swoim arsenale oryginalną oliwę, ocet balsamiczny i aromatyczne pesto. Nic się przecież nie zmarnuje.

 

Greckie inspiracje

 

Greckie wyspiarskie aromaty to wakacyjny pewniak. Obok włoskiej, to właśnie grecka kuchnia należy do naszych ulubionych. Bardzo lubimy tam jeździć, więc nic dziwnego, że zapałaliśmy gorącym uczuciem również do greckich smaków. Stąd też tak jak grzyby po deszczu wyrastają u nas restauracje specjalizujące się w specjałach rodem ze słonecznej Hellady. Ta kuchnia jest wyjątkowa, a wynika to z połączenia w niej inspiracji bałkańskich z wpływami śródziemnomorskimi. W efekcie powstała niezwykła mieszanka, w której dużą rolę odgrywają aromatyczne przyprawy, wysokiej jakości warzywa i syte oraz proste dania, które potrafią zaspokoić apetyt nawet największego głodomora. Gazetka ABC daje możliwość kupienia takich specjałów i odtworzenia smaków śródziemnomorskich u siebie w domu. Zaserwuj grecką sałatkę, nie zapominając o wkrojeniu tam dużej ilości fety. Co jeszcze podać jako przekąski? Postaw na takie produkty jak choćby ser halloumi, dolma, tiropitakia, dolmadakia oraz grillowany bakłażan z fetą. Wariantów jest mnóstwo! Głównym daniem niech zostanie musaka lub kofta. Na deser zaserwuj baklawę. Z pewnością taki zestaw wszystkim przypadnie do gustu i nikt nie odejdzie od stołu głodny.

POLECAMY


Zainteresował temat?

0

0


reklama

Materiał KWW Z SERCEM DLA PIOTRKOWA

reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat