ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Calzone czy pizza? Czym się różnią te dwa dania?

Wtorek, 12 grudnia 2017
Pizza to klasyczne i jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Okazuje się jednak, że ma sporą konkurencję w postaci calzone! Obie potrawy, chociaż różnią się wizualnie, mają ze sobą wiele wspólnego. Sprawdź na czym polegają podobieństwa i dowiedz się, czym różni się calzone od pizzy.
Calzone czy pizza? Czym się różnią te dwa dania?

Calzone, choć oryginalnie pochodzi z Italii, największą rzeszę zwolenników ma… w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie pokochali smak i wygodną formę pizzowego pierożka. Coraz częściej calzone pojawia się także w ofercie polskich pizzerii. To oryginalne włoskie danie oferuje np. Pizzeria Riposta w Piotrkowie Trybunalskim.

 

Pizza – królowa włoskich dań
Pizza to podstawowe danie kuchni włoskiej. Ma formę okrągłego placka, na którym ułożone są warzywne lub mięsne dodatki. Chociaż w oryginalnej wersji potrawa ta ograniczała się wyłącznie do ciasta, sosu pomidorowego, sera i bazylii, obecnie zadziwia różnorodnością wykładanych składników.

W lokalach takich jak np. Pizzeria Riposta w Piotrkowie Trybunalskim zamówić można nie tylko klasyczną margheritę. Ogromną popularnością cieszą się takie dodatki jak: kabanosy, frytki, bekon, jajko, wędzony kurczak, ananas, kukurydza czy nawet owoce morza.

 

Calzone – czyli zawinięta pizza
Calzone to wyrób, który swoim wyglądem przypomina pieroga. Często określa się je jako pizzę zawinięta w nietypowy sposób i sporo w tym określeniu racji.

Podstawą tej potrawy jest ciasto, które przyrządza się w oparciu o recepturę charakterystyczną dla pizzy. Na ciasto wykłada się dowolne składniki, np. szynkę, pieczarki albo inne dodatki, a następnie zlepia się jego krawędzie jak podczas lepienia pierogów.

Tak przygotowane calzone należy piec w piekarniku aż do zarumienienia.

 

Calzone a pizza – najważniejsze różnice
Między calzone a klasyczną pizzą istnieje wiele podobieństw. Chodzi przede wszystkim o rodzaj ciasta oraz wykorzystane składniki. W obu przypadkach podstawą jest cienko rozwałkowane ciasto drożdżowe i dowolnie wybrane dodatki.

O ile łatwo jest wskazać wiele cech wspólnych dla calzone i pizzy, tak trudno dopatrzyć się różnic. Najważniejsza związana jest z wyglądem obu dań. Ponadto jako element różniący można wskazać nieco inny sposób jedzenie potrawy. Pizzę je się w kawałkach – bez konieczności korzystania ze sztućców. Natomiast w przypadku calzone koniecznością może być sięgnięcie po nóż i widelec. Warto także podkreślić, że pizzą łatwo można podzielić się ze znajomymi – serwowana jest jako podzielona na trójkąty. Natomiast calzone to typowe danie dla jednej osoby.

 

Pozostaje jeszcze odpowiedź na najważniejsze pytanie: czy smak calzone różni się od smaku pizzy? Teoretycznie smak powinien być zbliżony, jako że oba dania powstają właściwie z identycznych składników. Czy tak jest rzeczywiście, przekonaj się osobiście – złóż zamówienie na jedzenie online, np. w Pizzerii Riposta w Piotrkowie Trybunalskim. Zamów pizzę oraz calzone z dostawą pod wskazany adres i sprawdź, które z tych dwóch włoskich dań jest twoim faworytem.


Zainteresował temat?

4

9


Zobacz również

reklama
reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat