- Obecnie przygotowujemy wniosek o uruchomienie nowego kierunku dietetyka i technologia żywienia. Powstanie też nowy Wydział Technologiczno - Rolniczy - podkreślił rektor Akademii Piotrkowskiej prof. Jacek Bonarek.
- To porozumienie jest bardzo ważne, kluczowe dla województwa łódzkiego. Zawarte porozumienie gwarantuje innowacje w inteligentnej specjalizacji regionu, jaką jest rolonictwo i sektor rolno-spożywczy. Mamy nadzieje, że ta innowacja także przyczyni się do tego, iż firmy działające na terenie województwa łódzkiego w branży na przykład logistyki spożywczej, będą mogły wdrażać nowe rozwiązania tym samym tworzyć nowe miejsca pracy w innowacyjnym sektorze. Mamy wiele planów współpracy sieci Łukasiewicz i Instytutu PAN na rzecz rozwoju nauki - powiedział nam wicemarszałek województwa łódzkiego Piotr Wojtysiak.
Czym są paskalizator i paskalizacja?
Tak obrazowo: jajko może ugotować- podnosząc temperaturę, bądź podnosząc ciśnienie. Tak działa fizyka. W przypadku paskalizatora, my możemy żywność procesować za pomocą wysokiego ciśnienia - wyjaśniał prof. Michał Boćkowski, dyrektor Instytutu Wysokich Ciśnień Polskiej Akademii Nauk.
Jak podaje portal Dietetycy.org.pl, paskalizacja posiada wiele zalet. Z pewnością wyróżnia się na tle innych technik utrwalania żywności. Zachowanie wartości odżywczej oraz sensorycznej jest priorytetową przewagą. Jednak jak każda technologia ma także swoje wady. Między innymi wysoki koszt aparatury i brak możliwości przygotowania tego procesu w domu.