Kiszona kapusta to bardzo zdrowy i niezbędny składnik w polskiej kuchni. Właśnie dlatego kiszenie kapusty było kiedyś ważnym, rytualnym wydarzeniem w życiu społeczności wiejskiej. Aby podtrzymać tradycję, gospodynie spotkały się 24 października w domu ludowym w Woźnikach. Zanim kapusta wylądowała w beczce, należało ją poszatkować na drewnianym, ręcznym heblu. W tym czasie panie przygotowały też „parzybrodę”, czyli gęstą i sycącą potrawę, której głównym składnikiem jest kapusta. A na deser były pączki.
Bardzo dziękujemy pani Kamili Kaczorowskiej, koordynator KGW na terenie gminy i przewodniczącej Rady Gminy Wola Krzysztoporska za towarzyszenie nam w tym wydarzeniu i wspólny powrót do polskich tradycji – mówią organizatorki spotkania.
Urząd Gminy Wola Krzysztoporska złożył serdeczne podziękowania dla państwa Pietrasów za wspieranie inicjatywy i podarowanie kapusty. Następne tradycyjne kiszenie kapusty w kolejnym roku!