W poprzednim sezonie grypowym tj. od 1 września 2017 roku do 30 kwietnia 2018 roku w powiecie piotrkowskim zachorowało na grypę i choroby grypopodobne 8857 osób. Najwięcej zachorowań zostało odnotowanych w styczniu 2018 roku - 1342, w lutym - 3019, w marcu - 1454.
Przechorowanie grypy grozi bardzo poważnymi powikłaniami (m.in. zapaleniem płuc i oskrzeli, mózgu, opon mózgowych czy mięśnia sercowego i osierdzia), które mogą wystąpić u każdego, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Grypę od zwykłego przeziębienia odróżnia nagle pojawiająca się wysoka gorączka, ból głowy, mięśni, suchy i męczący kaszel, ból w klatce piersiowej, duszność. Trzeba wtedy pozostać w łóżku, pić dużo płynów, zasłaniać usta i nos chusteczką, zużyte chusteczki wyrzucać do kosza, unikać dotykania rękoma oczu, nosa i ust oraz dostosować się do zaleceń lekarza. Wirus grypy przenosi się drogą kropelkową, gdy chory kaszle lub kicha, ale także pośrednio, gdy wydzieliny układu oddechowego dostają się na ręce, chusteczki i inne przedmioty.
- Zatem warto jeszcze się zaszczepić – radzą pracownicy sanepidu w Piotrkowie. - Przeciwciała ochronne po szczepieniu przeciwko grypie są wytwarzane w organizmie już 7 dnia od szczepienia, a odporność poszczepienna utrzymuje się zazwyczaj od 6 do 12 miesięcy. Szczepionka chroni organizm tylko przez jeden sezon grypowy, dlatego wskazane jest szczepienie coroczne. Szczepienia przeciwko grypie zalecane są m.in. przewlekle chorym dzieciom i dorosłym, osobom w stanach obniżonej odporności, kobietom w ciąży lub planującym ciążę, dzieciom w wieku od ukończenia 6. miesiąca życia do 18. roku życia, osobom w wieku powyżej 55 lat oraz wszystkim przebywającym w dużych skupiskach ludzkich.
W sezonie zimowym warto zadbać także o poprawienie odporności organizmu. Pamiętajmy o dobrze zbilansowanej diecie, bogatej w warzywa, owoce, mięso, ryby, drób, jaja i sery. Ważne jest zachowanie aktywności fizycznej, wietrzenie mieszkań i miejsc pracy oraz odpoczynek i wysypianie się.