Najbardziej delikatną pianką, z jaką miałam do czynienia jest ta, którą znalazłam na stronie https://przepisynakawe.pl/. Nie wpadłam wcześniej na taki pomysł, aby spienić mleko już po dodaniu kawy. Niby kawa z mlekiem a wizualnie i smakowo zupełnie inaczej.
Kawamorgana
Składniki:
2 łyżeczki kawy Jacobs rozpuszczalnej
½ szklanki mleka
200 g suszonych daktyli
3 łyżki wody
½ łyżeczki cynamonu
płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie:
Daktyle pokrój w kostkę, włóż do blendera, dodaj wodę i cynamon, a następnie zmiksuj na gładką masę. Podgrzej mleko, rozpuść w nim kawę, całość spień spieniaczem, aż do uzyskania gęstej pianki. Na dno wybranego naczynia wyłóż masę daktylową i przykryj kawową pianką. Udekoruj płatkami migdałowymi i cynamonem.
Najłatwiejszym w wykonaniu i najbardziej znanym jest mus na bazie serka mascarpone. Zawsze się udaje i świetnie łączy z najróżniejszymi składnikami. Dodatek czekolady sprawia, że naprawdę trudno mu się oprzeć.
Mus czekoladowo – kawowy
Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady
250 gram serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
50 ml mocnej kawy
200 ml kremówki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy porcjami serek mascarpone. Następnie na powoli dodajemy kawę i czekoladę. Gotowy mus przekładamy do pucharków i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem mus można udekorować bitą śmietaną i płatkami czekolady.
I jeszcze jeden również bardzo klasyczny mus, do którego dodałam kawę. Szybki i bardzo prosty w wykonaniu mus na bazie kremówki i jajek. Również przepyszny.
Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady
250 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
50 ml mocnej kawy
2 jajka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy żółtka z częścią cukru. A w drugiej miseczce ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Puszysty mus przekładamy do pucharków i pozostawiamy do zastygnięcia w lodówce. Smacznego:-)