Akcja zorganizowana jest już po raz czwarty i skierowana do całej społeczności uczniowskiej, nauczycieli, a także rodziców i pracowników szkoły.
W ramach "Tygodnia chleba" najmłodsi mają okazję dowiedzieć się, jakie wartości ma chleb wypiekany domowymi metodami i czym różni się od tego, który jest wypiekany w piekarniach na masową skalę. Ponadto dzieci będą miały okazję zobaczyć to na własne oczy, dzięki wycieczce do Nieborowa. - W Polsce, jak i całej Europie walczymy z otyłością, jest to bardzo niebezpieczne zagrożenie - mówi popierający całą akcję Marek Mazur, dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Łodzi.
To, jak długo żyjemy zależy od stylu życia, jaki prowadzimy, dlatego takie wydarzenia jak "Tydzień Chleba" są tym ważniejsze, bo naszych nawyków żywieniowych uczymy się od najmłodszych lat.