metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
mani ~mani (Gość)07.03.2012 12:02

Jednym słowem ciemnogród!

00

pamięliwy ~pamięliwy (Gość)07.03.2012 12:32

Piszą o ptakach i możliwych chorobach a tak na prawdę to jest drugie dno. Gdy stoi wiatrak to w promieniu trzy krotnej wysokości wiatraka nie dostanie się pozwolenia na budowę. I jak by ktoś chciał rozwijać gospodarstwo o na przykład kurnik to nie dostanie pozwolenia. A gdy zasięg sięga do lepszej drogi to nikt tam domu nie postawi bo zezwolenia nie dostanie i działka zamiast kosztować 20000 zł będzie warta 2000 zł. Ludzie walczą o swoje, popieram.

00

przyszywany ~przyszywany (Gość)07.03.2012 12:33

"an" napisał(a):

aj waj...
Mam to samo...:D

00

IDIOTA. ~IDIOTA. (Gość)07.03.2012 15:04

a gdzie Pietrek EPI ?

00

DonekTusk ~DonekTusk (Gość)07.03.2012 15:26

A może by chcieli Elektrownie Atomową!

00

Fatal Fatalranga07.03.2012 15:32

mieszkałem niemal rok w sąsiedztwie jednej z największych farm wiatrowych w Niemczech. Wiele czasu spędzałem w bezpośredniej ich bliskości. To dziwne ale to właśnie tam pierwszy raz w życiu widziałem polującego jastrzębia. Na terenie farmy wiatrowej było więcej ptactwa niż na przeciętnej polskiej wsi.
Jestem ostrożny i zastanawiałem się czy siłownia jest emiterem promieniowania jonizującego. Zależy mi na zdrowiu. Dziś wiem, że do podstawy wiatraka promieniowanie praktycznie nie dociera. Jestem wrażliwy i wyczuwam nawet nadajniki Wi-Fi.
Co do hałasu to pomimo iż farma znajdowała się na wsi, ciężko było usłyszeć jakikolwiek wiatrak. To samo mogę powiedzieć o siłowniach na Górze Kamieńsk. Często jeżdżę tam właśnie po to, żeby się zrelaksować i wyciszyć.
Co do elektrowni atomowych... no cóż. Jak ktoś chce,mogę udostępnić oficjalne badania i raporty.
Poniżej przykład z prasy:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/francja_elektrownie_atomowe_powoduja_wzrost_zachorowan_na_222456.html

00

ALBI ~ALBI (Gość)07.03.2012 15:36

Drogę też im zwińcie bo przejeżdżające samochody wywołują podobne objawy

00

MMM ~MMM (Gość)07.03.2012 15:43

Też czasami jeżdżę na górę Kamieńsk. Za przeproszeniem moje "pierdnięcie" generuje większy hałas niż te wiatraki.
Jak wieśniakom zależy na estetyce okolicy to niech jeden z drugim sobie w obejściu posprząta!!!

00

j123 ~j123 (Gość)07.03.2012 16:29

Cytuję:
Protestujący boją się, że wiatrak wywoła u nich “problemy ze snem, bóle głowy o nasilonej dokuczliwości lub częstotliwości, zawroty głowy, drżenie, nudności wyczerpanie, niepokój, złość, skłonność do irytacji, depresję, problemy z koncentracją uwagi i uczeniem się, szum uszny (dzwonienie w uszach)”.

Takie objawy są również po nadmiernym spożyciu napoi wyskokowych. A jak zwykle chodzi o kasę, że sąsiad ma o oni nie!!! Chłop u nas zawsze głupi będzie.

00

szczepan ~szczepan (Gość)07.03.2012 17:19

Cytuję:
Nie do końca masz racje. Jeśli nie ma planu zagospodarowania terenu to wydaje się decyzje o warunkach zabudowy. Przepisy jasno określają kiedy można jej nie wydać. Na pewno przeszkodą nie jest sprzeciw mieszkańców. Burmistrz nie ma tu zbyt wiele do powiedzenia. Takie jest prawo.

I tak i nie. Ustawa o planowaniu została znowelizowana i dla elektrowni powyżej 100kV trzeba wyznaczyć w Suikzp strefy dla takich wiatraków, co oznacza że w praktyce należy uchwalić plan. Decyzja o warunkach wymaga określenia sąsiedztwa, a w Kałku chyba nie ma innych wiatraków więc odpada (chociaż znając kreatywność władz lokalnych to znajdą to sąsiedztwo w Rozprzy) w praktyce również nie przechodzą już (wiatraki) jako inwestycje celu publicznego. Więc niech Burmistrz nie gada głupot, że nic nie można zrobić. A takie małe farmy są zupełnie bez sensu i gdyby nie zielone certyfikaty (czyli dopłaty z naszej kieszeni) to nigdy by się nie zamykały finansowo. Proponuję jechać do Margonina (największa farma w Polsce) i pogadać z ludźmi. Dla przykładu jeden z tamtejszych wiatraczków...

włączcie głośniki na maksa i wyobraźcie sobie, że macie tak codziennie siedem dni tygodniu...
Komentarz był edytowany przez autora: 07.03.2012 17:21

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat