hehe... błąd na błędzie. po pierwsze nie ma oficjalnej strony archidiecezji piotrkowskiej bo takowa nie istnieje. po drugie parafii jest 7 a nie 9. no ale liczy się przecież, żeby szara masa łyknęła to w ciemno...
To miej pretensje nie od mnie, a do archidiecezji łódzkiej że głupoty zamieszcza na swojej stronie. http://archidiecezja.lodz.pl/new/?ref=4&item=1
Ja się opieram na źródle, które powinno być w tej kwestii wiarygodne - być może jednak nie jest.
Nie jestem ekspertem z dziedziny religii katolickiej i jej organizacji, żeby się teraz kłócić, kto ma rację czy wy, czy strona archidiecezji łódzkiej.
Z punktu widzenia dyskusji natomiast, nie ma większego znaczenia czy mówimy o kościołach czy o parafiach. Będzie ich w każdej sytuacji za dużo, biorąc pod uwagę powolną (ale jednak) laicyzację społeczeństwa.
Ale to Ty wytykasz komuś publicznie błąd nie mając wiedzy, a nie Archidiecezja
Ale przynajmniej opieram się na jakimś źródle, a nie podaję liczbę z sufitu. Teraz będziemy się tak dochodzić jak dzieci, czyje na wierzchu? Jeśli Twoim celem jest udowodnienie mi że się mylę to podaj jakieś źródło, bądź czytelne wyliczenie. Uwierz mi, potrafię przyznać się do błędu. Jeśli parafii jest 7 to przepraszam, że kogoś poprawiałem.
Ogólnie jednak nie ma to dla mnie znaczenia, bo kościołów jest co najmniej 9, co sprawia, że liczby pozostają niezmienione bo po wybudowaniu dziesiątego kościoła (bez znaczenia czy będzie miał status parafii czy nie) będzie na jeden kościół przypadać około 7 800 mieszkańców.
Z założenia, a w rzeczywistości te liczby będą jeszcze mniejsze.
Ludzie odwracają się od zdegenerowanego kościoła.
Kto wykupi działkę,kto kupi cegłę,kto zapłaci robotników itd.tylko się pytam?
Oczywiście. To nie jest żadna decyzja, tylko informacja. Pomocna np. przy rozważaniu kupna terenu. Jeśli jest miejscowy plan zogospodarowania, urząd ma obowiązek wydać taką informację KAŻDEMU!
Tak więc, fakt, że Kuria ja otrzymała nie jest żadnym argumentem.
Kościołów jest w PT zdecydowanie za mało.Wyobrażacie sobie 7800 wiernych na mszy?Trzeba budować więcej gdy jest zapotrzebowanie.
97-300 na kościelnego.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!