metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
szczepan ~szczepan (Gość)16.02.2010 08:51

Ale ja nie napisałem, że ta katolicka biblia jest lepsza. Uważam, że w artykule, dla jasności różnica ta powinna być podkreślona przez autora(kę) (skoro rozmówca, podejrzewam celowo, nie mówi o biblii światków Jehowy, tylko o bibli). Po prostu nie są to te same "wersje", różniące się w w szczegółach, a jak wiadomo w szczegółach diabeł tkwi;). A to jest wprowadzanie w błąd. I jeszcze takie pytanie odnośnie tych słów :

"obserwatorka" napisał(a):
Gdyby KAŻDY przestrzegał przykazania " nie zabijaj" w "chrześcijańskich" krajach tak jak oni , nie byłoby potrzeby powoływania żadnego wojska. W czasie II wojny światowej woleli ginąć w obozach koncentracyjnych , niż wziąć broń do ręki. Warto to przemyśleć.

, co jeśli by nas zakatowali wyznawcy innej wiary, wyznania cały Naród powinien usiąść i pozwolić się wyrżnąć w pień?

Komentarz był edytowany przez autora: 16.02.2010 08:52

00

naftamar ~naftamar (Gość)16.02.2010 09:25

Znam tego chlopaka pare lat z nim pracowalem i mysle ze to co powiedzial jest prawdą. Ja co prawda mam w gdzieś kosciol pod kazda postacia, odlamem. Ale znajac jego , a byl bardzo spokojnym konkretnym facetem, bezkonfliktowym i uczynnym ze nie wierze ze nie proponujac mi powiedzmy przejscia na ich odlam ( a mogl to zrobic pare razy bo mial okazje ) tego nie robil. Wiec nie narzucal sie napewno i powiem wiecej jestem w szoku ze dopiero teraz dowiedzialem sie ze jest swiadkiem Jehowy w zyciu bym na to nie wpadl. Bo po prostu jest to normalny gosc jak kazdy ktorego znam i nie sadze zeby mial jakikolwiek cel oklamywania ludzi.

00

arti2811 ~arti2811 (Gość)16.02.2010 09:30

Wedle Bibli ŚJ chyba tak hi hi

00

Damian ~Damian (Gość)16.02.2010 14:08

A ja uważam że ludzie ok.
Skończyły sie mroczne czasy kiedy innowierców zrzucano ze skał czy karmiono nimi lwy. Wkurza mnie tylko ich nagabywanie a jaka na prawdę z ich wiedza jest trudno powiedziec gdyż rozmawiałem z kilkoma i cos tam wiedzą.
Ich przewagą jest to ze my nie czytamy biblii a oni wałkuja ja na okrągło (podstawa przecież wiary) a czy to ichsiejsza to tylko chyba rodzaj tłumaczenia.

00

piotrkowianin ~piotrkowianin (Gość)16.02.2010 14:35

taaaa... zaraz ich porównacie to Krzyżaków i innych, osobiście znam tego pana MK i jest zwykłym pracującym utrzciwie mieszkańcem tego miasta.
Biblia jest zawsze Biblią, nie ważne kto ją przedłożył.
ŚJ są normalnymi ludźmi, pijącymi alkohol, palącymi tytoń i lubiącą sex. Nikt im nie kazał pracować przy salce, takie mam zdanie. Nie należy do tego środowiska ale znam je, podchodze do nich z pewnym dystansem aczkolwiek lubie z nimi rozmawiać bo są to normalni ludzie, jeżeli wchodzą na tematy religijne to dlatego że sami zaczynamy ten temat i chcemy na każdym kroku byc lepsi. Czy warto??

00

adam ~adam (Gość)16.02.2010 15:32

"piotrkowianin" napisał(a):
Biblia jest zawsze Biblią, nie ważne kto ją przedłożył.

Mylisz sie stary i to grubo. Wcześniej za inne tłumaczenie które posiadałeś to juz palono na stosie. Tłumaczenie biblii jest bardzo istotne gdyz jak sam rozumiesz wiąże się to z odpowiednią interpretacja co dalej doprowadza do kolejnego odłamu badź sekty. I tak to ogólnie wygląda.
Polecam: "Indeks ksieg zakazanych" pr. zbiorowa z wprowadzeniem prof.Paczkowskiego

00

Renata ~Renata (Gość)16.02.2010 16:13

Świadkowie J. twierdzą, że Bóg nie miał matki dlatego nie ma Matki Boskiej tylko Matka Jezusa inie uznają świętych obrazków. Dla mnie świadkowie j. to ludzie którzy zbuntowali się przeciwko kościołowi. Ale czy Kościół jest temu winien czy ludzie którzy do tego kościoła chodzą? Przecież nasza wiara trwa od pierwszego chrztu polski a ich (do niedawna sekta), od 18.. roku. Jeżeli to stowarzyszenie założył w usa adwokat to o czy tu mowa.

00

lucek ~lucek (Gość)16.02.2010 16:22

Tu link: http://www.katolikos.republika.pl/
Nie będę się wypowiadał, bo tych ludzi się nie przekona nigdy. Odejść jak oni od wiary bałbym się. Chyba, że coś z tego mają.

00

zigi ~zigi (Gość)16.02.2010 18:00

"szczepan" napisał(a):
, co jeśli by nas zakatowali wyznawcy innej wiary, wyznania cały Naród powinien usiąść i pozwolić się wyrżnąć w pień?
Komentarz był edytowany przez autora: 8 godzin temu, 08:52

Pytanie jak najbardziej na miejscu ;lektura w ramach zdobycia odpowiedzi bardzo zalecana, niech przemówia fakty
"...w miłści nie ma bojaźni" Nazistowskie prześladowania Świadków Jehowy w Polsce Aleksandra Materska
"Nigdy więcej wojny" Thanasis Reppas (apropo napaści ze strony innego wyznania)
" Hiobowie XX wieku" prof. Krzysztof Biliński
słowo Biblia piszę się przez duże "b" bo jest jedną jedyną taką księgą, ale jest za to mnóstwo wynalazków zwanych przekładami, jak ktoś mądrze zauważył.Żeby wiedzieć który przekład najwierniej oddaje sens najstarszych rękopisów
Biblii (a takowe przechowywane są w Britisch Muzeum)wystarczy posiadanie słownika grecko-polskiego (np. Zofii Abramowiczówny)i interlinearnego przekładu Biblii (dostępny w Polsce).Owoce tej pracy mogą zaskoczyć. Jestem bardzo religijny i temat Biblii kiedyś po rozmowie z moim księdzem bardzo mnie zaintrygował.

00

arti2811 ~arti2811 (Gość)16.02.2010 18:37

Dobrze powiedziane!

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat