metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Pietrek Pietrekranga01.03.2011 12:14

Tartu cena nie zależy od rolnika patrz kilo wieprzowiny w skupie po 4 zl a po ile jest slonina w sklepie ??
mleko w skupie po 40 max 60 gr a w sklepie po ile ??

00

Pietrek Pietrekranga01.03.2011 12:30

[cytat="Tartu"]Mam znajomych na wsi - rolników naprawdę świetnie im się żyje domy stawiają auta zmieniają maszyny rolnicze kupują a ciągle narzekają.
Mam też znajomych po studiach 5 lat dziennie na polibudzie - 1500 na rękę no chyba ze robią po 12 godz to lekko ponad 2tyś. Boją się kredytu na cokolwiek wsiąść.
ale Ty jestes dziwny
patrz tona zboża np pszenicy 980zl a rolnik zeby to zarbic musi tak
- ropa do ciagnika (uprawienie na jesien/wiosne, siew, oprysk, zbior, upawienie)
- nawozy
Mocznik - 1290 netto
Saletra - 1113 netto
- kombajn w tamtym roku 480 na godzine
- środki ochrony roslin
- wlasna praca
- podatek
Policz sobie ile trzeba wkladu zeby zarobic to 980zl. A i jeszcze "los na loterii" jaka bedzie pogoda i jak urodzi
male prosie 90 zl
policz
pasza, leki, praca wlasna i 4 zl za kilo.
dla niedowiarkow http://www.portalhodowcy.pl/ceny

00

klet ~klet (Gość)01.03.2011 12:34

"Pietrek" napisał(a):
Tartu cena nie zależy od rolnika patrz kilo wieprzowiny w skupie po 4 zl a po ile jest slonina w sklepie ??
mleko w skupie po 40 max 60 gr a w sklepie po ile ??

Dokładnie albo jeszcze tak niech sobie policzy:
Za 100 kilowego tucznika rolnik dostanie około 400zł. Jakby tylko całego tucznika przerobić na kiełbasę to będzie tego z 40-50kg po 20zł za 1kg kiełbasy ile wyjdzie ?
A jakby zrobić 30kg kiełbasy i szynki osobno sprzedać ?

00

Pietrek Pietrekranga01.03.2011 12:42

klet policz w skupie mleko 40 gr max 60
z litra mleka zrobia maslo i maslanke i jest sprzedane wszystko
z mleka sciagna tluszcz bedzie smietana60% i mleko 40 %

00

klet ~klet (Gość)01.03.2011 12:58

"Pietrek" napisał(a):
klet policz w skupie mleko 40 gr max 60

Mnie to szlak trafia jak za mleko płacą 40gr, a mleko w sklepie kosztuje 3-3,1zł !

00

Tartu Tarturanga01.03.2011 13:12

Ja o czym innym Wy o czym innym... nie da się dyskutować.

00

BLEKI BLEKIranga01.03.2011 13:16

tak jak murzyni XD

00

sklave ~sklave (Gość)01.03.2011 14:36

"klet" napisał(a):
Mnie to szlak trafia jak za mleko płacą 40gr a mleko w sklepie kosztuje 3-3,1zł !

niech cię nie trafia Ty myśl i działaj.
Podziękuj tym z POPiSU i ich towarzyszą.
Widzisz armia urzędników w administracji państwowej i samorządowej przekroczyła już ponad milion. Co wybory to armia ta rośnie. W 1990 roku mieliśmy tylko 220 tysięcy urzędników w administracji państwowej.
Na pensje dla nich skądś trzeba brać.
Z innej półki benzyna ponad 50% ceny to rożnego rodzaju podatki etc.
Gdy brakuje dla administracji pierwszy krok winduje się maksymalnie ceny,drugi krok likwiduje się szkoły i placówki kulturalno - oświatowe, dalej.......

00

broda ~broda (Gość)01.03.2011 16:30

Kilka godzin biadolenia przy komputerze a w polu samo rośnie. Ci najbardziej krzyczący i niedofinansowani, narzekają , narzekają ale za żadną cholerę nie rzucają tego wszystkiego i nie przenoszą się do tych zadupi zwanych miastami. Skoro jesteśmy darmozjadami, to nie lepiej rzucić tą nieopłacalność i zostać tak jak ja darmozjadem?
Polak ma taki właśnie charakter, żeby nie wiem jak było dobrze to i tak wszystkim będzie mówił że ma źle i ciągle narzekał.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat