Tartu cena nie zależy od rolnika patrz kilo wieprzowiny w skupie po 4 zl a po ile jest slonina w sklepie ??
mleko w skupie po 40 max 60 gr a w sklepie po ile ??
[cytat="Tartu"]Mam znajomych na wsi - rolników naprawdę świetnie im się żyje domy stawiają auta zmieniają maszyny rolnicze kupują a ciągle narzekają.
Mam też znajomych po studiach 5 lat dziennie na polibudzie - 1500 na rękę no chyba ze robią po 12 godz to lekko ponad 2tyś. Boją się kredytu na cokolwiek wsiąść.
ale Ty jestes dziwny
patrz tona zboża np pszenicy 980zl a rolnik zeby to zarbic musi tak
- ropa do ciagnika (uprawienie na jesien/wiosne, siew, oprysk, zbior, upawienie)
- nawozy
Mocznik - 1290 netto
Saletra - 1113 netto
- kombajn w tamtym roku 480 na godzine
- środki ochrony roslin
- wlasna praca
- podatek
Policz sobie ile trzeba wkladu zeby zarobic to 980zl. A i jeszcze "los na loterii" jaka bedzie pogoda i jak urodzi
male prosie 90 zl
policz
pasza, leki, praca wlasna i 4 zl za kilo.
dla niedowiarkow http://www.portalhodowcy.pl/ceny
Dokładnie albo jeszcze tak niech sobie policzy:
Za 100 kilowego tucznika rolnik dostanie około 400zł. Jakby tylko całego tucznika przerobić na kiełbasę to będzie tego z 40-50kg po 20zł za 1kg kiełbasy ile wyjdzie ?
A jakby zrobić 30kg kiełbasy i szynki osobno sprzedać ?
klet policz w skupie mleko 40 gr max 60
z litra mleka zrobia maslo i maslanke i jest sprzedane wszystko
z mleka sciagna tluszcz bedzie smietana60% i mleko 40 %
Mnie to szlak trafia jak za mleko płacą 40gr, a mleko w sklepie kosztuje 3-3,1zł !
niech cię nie trafia Ty myśl i działaj.
Podziękuj tym z POPiSU i ich towarzyszą.
Widzisz armia urzędników w administracji państwowej i samorządowej przekroczyła już ponad milion. Co wybory to armia ta rośnie. W 1990 roku mieliśmy tylko 220 tysięcy urzędników w administracji państwowej.
Na pensje dla nich skądś trzeba brać.
Z innej półki benzyna ponad 50% ceny to rożnego rodzaju podatki etc.
Gdy brakuje dla administracji pierwszy krok winduje się maksymalnie ceny,drugi krok likwiduje się szkoły i placówki kulturalno - oświatowe, dalej.......
Kilka godzin biadolenia przy komputerze a w polu samo rośnie. Ci najbardziej krzyczący i niedofinansowani, narzekają , narzekają ale za żadną cholerę nie rzucają tego wszystkiego i nie przenoszą się do tych zadupi zwanych miastami. Skoro jesteśmy darmozjadami, to nie lepiej rzucić tą nieopłacalność i zostać tak jak ja darmozjadem?
Polak ma taki właśnie charakter, żeby nie wiem jak było dobrze to i tak wszystkim będzie mówił że ma źle i ciągle narzekał.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!