metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
znieść przywileje ~znieść przywileje (Gość)20.10.2015 10:58

Jeżeli ktoś oprócz pracy nauczyciela nie pracował w innym charakterze nigdy nie doceni tego co ma. Nie warto pisać swoich racji(każdy je ma,według siebie)Proponuję porównanie, pracę w budżetówce a w sektorze prywatnym. Oczywiście nikt nikomu nie zabrania bycia nauczycielem, budowlańcem, mechanikiem, ekspedientką w sklepie itd, itp. ale proszę nie mówmy, że nauczyciele w naszym kraju mają źle bo tak nie jest. Jeżeli chodzi o zarobki, ja będąc po wyższych studiach technicznych, też idąc do pierwszej pracy zarabiałam minimum a musiałam pracować 40h tygodniowo (jak trzeba zostać po godz. to człowiek zostaje bo inaczej już w następnym miesiącu może nie pracować), wyjazdy służbowe szkolenia itd itp, nikt mi za to nie płacił. Nie mówiąc o tym, iż nie mam możliwości dorobienie bo po pierwsze a po drugie umowa mi zabrania. Moja mama będąc nauczycielem miała i ma czas na wszystko. Poza tym jak wiadomo na zarobki nauczyciela nie tylko składa się goła pensja, ale różnego rodzaju dodatki, stażowe, trzynastki, jubileusze itd, oczywiście z biegiem czasu, ale kto powiedział że od razu Kraków zbudowano, wszędzie tak jest. Poza tym, jeżeli w tym zawodzie chce się zarobić również można i jest o wiele więcej możliwości niż można przypuszczać i wszystko jak, legalnie!!więc proszę nie porównujmy zawodów, owszem w każdym zawodzie jest jakieś ale... Przechodząc do meritum, nauczyciele nie narzekajcie a jak tak Wam źle to proponuje zmianę zawodu.

50

zenek12345 ~zenek12345 (Gość)19.10.2015 17:48

Wybory idą to i nauczyciele głowy podnoszą. Normalna sprawa, wszyscy finansowani z budżetu krzyczą najgłośniej. Niech idzie paniusia jedna z drugą do normalnej pracy to szybciutko z powrotem do szkoły pobiegnie.

123

chmura na błękitnym niebie ~chmura na błękitnym niebie (Gość)19.10.2015 15:36

Cały system polskiej edukacji to dno. Szkoła nie uczy myślenia, kreatywności, rozwiązywania problemów, twórczości. Jest to zwyczajny system indoktrynacji.

92

anty fan ~anty fan (Gość)19.10.2015 15:06

Nawet gdyby nauczyciele znów dostali podwyżki to i tak będą strajkować, bo za mało.
Brawo Pani minister.
Karta Nauczyciela nauczycielom jakoś nie ciąży, że dziwna i bez sensu to nie przeszkadza.
9 m-cy pracy w roku i 14 a czasem i więcej wynagrodzeń ( z trzynastką, z socjalnym, z nagrodami jubileuszowymi itp.) to ciągle mało. Urlop na podratowanie zdrowia też bez znaczenia. Jakość kształcenia nie jest z tego powodu rewelacyjna. Ale kogo to obchodzi, na pewno nie nauczycieli.

67

adler ~adler (Gość)20.10.2015 12:52

nauczyciele zarabiaja bardzo duzo gdyz pracuja 18 godzin tygodniowo. to tak jakby pol etatu. ponadto maja 72 dni urlopu czyli dwa razy dluzej. fajnie/ gdyby za to poziom ich nauczania byl wysoki to moze by sie narod nie denerwowal. ale niektorzy z nich to jakies oszolomy albo po lekcji opowiadaja o swoich psach albo ponizaja uczniow. itp.. powinno sie ich wynagradzac za wyniki. ale nie za to ze syn ma 5 z anglika bo chodzi na prywatne lekcje. poziom nauczania w Polsce jest tragiczny.ale nauczyciele uwazaja odwrotnie. jesli tak to dlaczego nasze uczelnie sa w 3ciej setce na swiecie.nauczyciel w Polsce nie jest po to zeby czegos cie nauczyc ale po to zeby ci udowodnic ze nic nie umiesz.

53

jest źle ~jest źle (Gość)19.10.2015 14:29

Poziom kształcenia sięga dna, liczą się stołki dla pseudo nauczycieli. Kolejne rządy (wywodzące się głównie z nauczycieli) tak rozpasali to roszczeniowe towarzystwo, że końca nie widać. Przywileje nadane w poprzedniej epoce pozostały do dzisiaj, kodeks inny niż reszta społeczeństwa ale ciągle mało. Zmienił się ustrój, zmienił się kodeks pracy tylko polski nauczyciel tkwi w kraju socjalnych- bzdurnych przywilejów.
1/3 roku wolnego a z nagrodami jubileuszowymi nawet 16 wypłat w roku.
Studia pedagogiczne to często przypadek bo gdzie indziej było zbyt trudno. W prywatnych szkołach pracują nieliczni bo wielu nie przechodzi weryfikacji.

76

były ~były (Gość)19.10.2015 13:10

A podatki odprowadzają od korepetycji -jeden drugiemu napędza klientów U.S.wziąć się za to !!!!

83

luzik luzikranga19.10.2015 09:40

Cytat: "chodzi nam również o zapewnienie lepszych warunków pracy."
To co, kurna, deszcz na głowę wam się leje? Wiatr w oczy duje? Szkoły są nieogrzewane? A może siedziska krzeseł oraz foteli za twarde i na dupskach robią się wam odciski??

Komentarz był edytowany przez autora: 19.10.2015 09:41

357

grey ~grey (Gość)20.10.2015 18:24

Jak macie za mało to w wakacje możecie sobie gdzieś dorobić, przecież macie wolne.

12

mgr ~mgr (Gość)20.10.2015 11:02

Powyższa grupa zawodowa znana jest z ciągłego narzekania na swoją sytuację finansową i jeszcze trochę pracę w szkole zaczną porównywać do pracy w kamieniołomach! Ja nie narzekam a wręcz przeciwnie się cieszę, że dostałam pracę w szkole zaraz po studiach:) Zarabiam 2500zł brutto, przy 21godz/tygodniowo i co to źle? Sama nastawiałam się na mniej bo tak wszyscy narzekają i płaczą. A jak słyszę lament koleżanek, że tyle pracy do domu zabierają to aż krew się gotuje! Faktycznie muszę sprawdzić kilka wypracowań, ćwiczeń czy sprawdzianów...a co gorsza muszę się przygotować i nauczyć czytać jakiegoś wierszyka czy opowiadania. Jeszcze gorsze jest przygotowanie z tabliczki mnożenia! Tragicznie ciężka praca do późnych godzin nocnych! Zazdroszczę swoim koleżanką(też mgr), które robią na 3 zmiany przy taśmie, minimum 40godz/ tygodniowo za 1000zł. Pocieszam się myślą, że za rok na 100% My biedni nauczyciele dostaniemy podwyżkę:

82

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat