jestem absolwentką IV LO i pamiętam jak w którymś roku też nas chcieli przenosić na Al. 3 Maja do budynku 10-ki.Na szczęście wylądowaliśmy na ul.Strączyńskiego .To były niezapomniane chwile.Bardzo byliśmy zżyci z nauczycielami.
mam nadzieje, ze to liceum bedzie istnialo ba mam zamiar isc do czwórki :)
Sam chyba jesteś głąbem i nierobem. Jakim prawem generalizujesz i tak oceniasz młodzież z "4"? Ja znam takich co skończyli I LO czy II LO i wylądowali na prywatnych uczelniach,bo do państwówki się dostać nie mogli.Skończyłam IV LO i mam dyplom UJ i AGH dziennie,co byś mi nie zarzucił,że może wieczorowo,a nawet jak i to co co do tego?Wieczorowo,zaocznie-są sytuacje w życiu, kiedy nie można sobie pozwolić na studia dzienne
Popieram IV LO!!! Postawa godna pochwały. Każda szkoła ma prawo walczyć o swoją godność!!! Nie wszyscy wiedzą, co to znaczy ,,godność''.
Nic nie ugrają, chcieli karty nauczyciela to teraz trzeba będzie uczyć w placówkach molochach aby koszty były pod kontrolą.
A ja znam takich którzy po IV lo skończyli swoją edukację ;]
Jak już powiedziałam , to nie zależy od szkoły tylko od chęci jakie się ma .
W I, II i III nauczyciele kładą większy nacisk niż na inne szkoły.
Poziom ten sam , program ten sam, ale to wszystko zależy od nauczycieli.
ale z Ciebie wielki kozak :D nie zdziwie sie jak twoje dzieci podja do IV :p wtedy będa geniuszami :D Oceniajac innych najpierw dokonaj obiektywnej samooceny.
W liceach 1,2 i 3 nauczyciele wymagają dużo to niezaprzeczalny fakt, ale czy równie dużo daj z siebie aby uczniom przekazać wiedzę? Coraz częściej słyszę od znajomych tam uczęszczających że muszą chodzić na korepetycje ponieważ nauczyciele gonią z materiałem omawiając go raczej oględnie. Nie mówię tu o osobach słabych, ale naprawdę dobrych które ukończyły gimnazja ze świadectwami z paskami miały osiągnięcia poza szkolne w konkursach i olimpiadach wiedzy w rożnych dziedzinach. Więc jeśli takie osoby uczęszczają na korepetycje coś chyba jednak w tych szkołach nie gra. Z moich takich prostych szacunków wynika że w tych szkoła w rożnych klasach na korepetycje uczęszcza od 50 do 80% uczniów. Poziom nauczania w tych szkołach spadł drastycznie wśród niektórych nauczycieli to do zera, ale za to wymagania ani trochę. Osiągnięcia uczniów tych trzech "elitarnych" szkół są tylko zasługą samych uczniów i ich korepetytorów nie szkoły. Najeżdżacie na oksford i 4 LO, a nie wiecie że właśnie nauczyciele miedzy innymi z tych szkół udzielają korepetycji uczniom 1,2 i 3 LO. Poziom w 4 LO i Oksfordzie jest niższy niż w trzech pierwszych szkołach, jednak poziom ten jest wypracowany w szkole na lekcjach przez uczniów i nauczycieli, a nie po zajęciach na korepetycjach. Nie chce o czernić wszystkich nauczycieli z "elitarnych" szkół bo są tam i nauczyciele którzy pracują naprawdę z młodzieżą ale raczej jest ich garstka reszta spoczęła na laurze wymagań i nic więcej. W innych szkołach podobno o niższym poziomie nauczyciele więcej pracują z uczniami w szkole aby nie musieli chodzicie na korepetycje, ale i tam są nauczyciele którym zależy tylko aby odbębnić swoje jednak jest ich nie tak wielu jak w trzech liceach. Tak samo uważacie, że w technikach uczą się osoby słabe to nie prawda w technikach trzeba posiąść wiedzę nie tylko typowo szkolną taką jak w licach ale i wiedzę na temat przedmiotów zawodowych których jest sporo a zagadnień jeszcze więcej. Nie mam nic do żadnej ze szkół, ale denerwuje mnie jak szkoła szczyci się osiągnięciami których w rzeczywistości nie wypracowała sama przez naukę swoich wychowanków.
- a ja znam takich, co na III kończyli swą edukacje. nie generalizuj, gdyż Twój post wskazuje na to, że do IV chodzi jakaś 'nisza' społeczna, co dalece mija się z prawdą. Piotrków ma to do siebie, że I, II, oraz III LO jest wyznacznikiem 'prestiżu', trochę to smutne, gdyż w takim wypadku uczniów z innych placówek traktuje się z dystansem, jako osoby II kategorii. Pomyśl, że niektórzy wybierają szkołę ze względu na atmosferę w niej panującą, a uwierz, że w IV jest ona świetna. Zdecydowanie wolę wspomniane IV niżeli 'Chrobrego' z masą największych/najlepszych/najcudowniejszych intelektualistów-bufonów.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!