metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
gość ~gość (Gość)27.01.2012 21:42

jestem absolwentką IV LO i pamiętam jak w którymś roku też nas chcieli przenosić na Al. 3 Maja do budynku 10-ki.Na szczęście wylądowaliśmy na ul.Strączyńskiego .To były niezapomniane chwile.Bardzo byliśmy zżyci z nauczycielami.

00

lilka15 ~lilka15 (Gość)27.01.2012 21:44

mam nadzieje, ze to liceum bedzie istnialo ba mam zamiar isc do czwórki :)

00

absolwentka z 2001 ~absolwentka z 2001 (Gość)27.01.2012 21:52

"syt" napisał(a):
~syt (Gość)
12 godzin temu, 10:02
IV LO to dno. Mydlenie oczu patriotyzmem, a w gruncie rzeczy przechowalnia głąbów i nierobów. Przyjmują wszystkich jak leci, bez względu na oceny, z dwójami, trójami. Za moich czasów tacy ludzie szli do zawodówek. A teraz pseudointeligencje na siłę robią. Zamknąć IV LO i wiele innych temu podobnych szkół ponadgimnazjalnych, żeby młodzież miała motywację do nauki.

Sam chyba jesteś głąbem i nierobem. Jakim prawem generalizujesz i tak oceniasz młodzież z "4"? Ja znam takich co skończyli I LO czy II LO i wylądowali na prywatnych uczelniach,bo do państwówki się dostać nie mogli.Skończyłam IV LO i mam dyplom UJ i AGH dziennie,co byś mi nie zarzucił,że może wieczorowo,a nawet jak i to co co do tego?Wieczorowo,zaocznie-są sytuacje w życiu, kiedy nie można sobie pozwolić na studia dzienne

00

obiektywny ~obiektywny (Gość)27.01.2012 23:17

Popieram IV LO!!! Postawa godna pochwały. Każda szkoła ma prawo walczyć o swoją godność!!! Nie wszyscy wiedzą, co to znaczy ,,godność''.

00

lukch ~lukch (Gość)28.01.2012 02:08

Nic nie ugrają, chcieli karty nauczyciela to teraz trzeba będzie uczyć w placówkach molochach aby koszty były pod kontrolą.

00

black_angel ~black_angel (Gość)28.01.2012 08:57

"absolwentka-z-2001" napisał(a):
Ja znam takich co skończyli I LO czy II LO i wylądowali na prywatnych uczelniach,bo do państwówki się dostać nie mogli.

A ja znam takich którzy po IV lo skończyli swoją edukację ;]
Jak już powiedziałam , to nie zależy od szkoły tylko od chęci jakie się ma .
W I, II i III nauczyciele kładą większy nacisk niż na inne szkoły.
Poziom ten sam , program ten sam, ale to wszystko zależy od nauczycieli.

00

vv ~vv (Gość)28.01.2012 09:16

"absolwentka-z-2001" napisał(a):
syt" napisał(a):
~syt (Gość)
12 godzin temu, 10:02
IV LO to dno. Mydlenie oczu patriotyzmem, a w gruncie rzeczy przechowalnia głąbów i nierobów. Przyjmują wszystkich jak leci, bez względu na oceny, z dwójami, trójami. Za moich czasów tacy ludzie szli do zawodówek. A teraz pseudointeligencje na siłę robią. Zamknąć IV LO i wiele innych temu podobnych szkół ponadgimnazjalnych, żeby młodzież miała motywację do nauki.

ale z Ciebie wielki kozak :D nie zdziwie sie jak twoje dzieci podja do IV :p wtedy będa geniuszami :D Oceniajac innych najpierw dokonaj obiektywnej samooceny.

00

MaJ ~MaJ (Gość)28.01.2012 09:29

W liceach 1,2 i 3 nauczyciele wymagają dużo to niezaprzeczalny fakt, ale czy równie dużo daj z siebie aby uczniom przekazać wiedzę? Coraz częściej słyszę od znajomych tam uczęszczających że muszą chodzić na korepetycje ponieważ nauczyciele gonią z materiałem omawiając go raczej oględnie. Nie mówię tu o osobach słabych, ale naprawdę dobrych które ukończyły gimnazja ze świadectwami z paskami miały osiągnięcia poza szkolne w konkursach i olimpiadach wiedzy w rożnych dziedzinach. Więc jeśli takie osoby uczęszczają na korepetycje coś chyba jednak w tych szkołach nie gra. Z moich takich prostych szacunków wynika że w tych szkoła w rożnych klasach na korepetycje uczęszcza od 50 do 80% uczniów. Poziom nauczania w tych szkołach spadł drastycznie wśród niektórych nauczycieli to do zera, ale za to wymagania ani trochę. Osiągnięcia uczniów tych trzech "elitarnych" szkół są tylko zasługą samych uczniów i ich korepetytorów nie szkoły. Najeżdżacie na oksford i 4 LO, a nie wiecie że właśnie nauczyciele miedzy innymi z tych szkół udzielają korepetycji uczniom 1,2 i 3 LO. Poziom w 4 LO i Oksfordzie jest niższy niż w trzech pierwszych szkołach, jednak poziom ten jest wypracowany w szkole na lekcjach przez uczniów i nauczycieli, a nie po zajęciach na korepetycjach. Nie chce o czernić wszystkich nauczycieli z "elitarnych" szkół bo są tam i nauczyciele którzy pracują naprawdę z młodzieżą ale raczej jest ich garstka reszta spoczęła na laurze wymagań i nic więcej. W innych szkołach podobno o niższym poziomie nauczyciele więcej pracują z uczniami w szkole aby nie musieli chodzicie na korepetycje, ale i tam są nauczyciele którym zależy tylko aby odbębnić swoje jednak jest ich nie tak wielu jak w trzech liceach. Tak samo uważacie, że w technikach uczą się osoby słabe to nie prawda w technikach trzeba posiąść wiedzę nie tylko typowo szkolną taką jak w licach ale i wiedzę na temat przedmiotów zawodowych których jest sporo a zagadnień jeszcze więcej. Nie mam nic do żadnej ze szkół, ale denerwuje mnie jak szkoła szczyci się osiągnięciami których w rzeczywistości nie wypracowała sama przez naukę swoich wychowanków.

00

xxyyzz ~xxyyzz (Gość)28.01.2012 09:44

Cytuję:
A ja znam takich którzy po IV lo skończyli swoją edukację ;]

- a ja znam takich, co na III kończyli swą edukacje. nie generalizuj, gdyż Twój post wskazuje na to, że do IV chodzi jakaś 'nisza' społeczna, co dalece mija się z prawdą. Piotrków ma to do siebie, że I, II, oraz III LO jest wyznacznikiem 'prestiżu', trochę to smutne, gdyż w takim wypadku uczniów z innych placówek traktuje się z dystansem, jako osoby II kategorii. Pomyśl, że niektórzy wybierają szkołę ze względu na atmosferę w niej panującą, a uwierz, że w IV jest ona świetna. Zdecydowanie wolę wspomniane IV niżeli 'Chrobrego' z masą największych/najlepszych/najcudowniejszych intelektualistów-bufonów.

00

..... ~..... (Gość)28.01.2012 10:00

"syt" napisał(a):

Za twoich czasów "INTELIGENCIE" była KOMUNA.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat