A ja mam takie pytanie do działaczy AU z piotrkowskiego zagłębia trzodziarskiego. Przeciw komu czemu protestują ? Przecież są największymi importerami zachodniej wieprzowiny w kraju.Ściągają miliony sztuk warchlaka z zachodu, miliony ton zbóż z Czech, Słowacji, Węgier.Setki ton soi z Ameryki,zachodnich firm premixy i antybiotyki.Wyposażenie chlewni z zachodnich firm. Tym samym wykańczając tradycyjne polskie rolnictwo, małe i średnie gospodarstwa. Bo fermy z okolic piotrkowa trudno nazwać gospodarstwami, raczej przedsiębiorstwami niszczacymi polskie rolnictwo.Tacy właśnie przedsiębiorcy wyjechali wczoraj na protest.Wstyd panowie biznesmeni.
Jaka jest cena zboża ,ile zboża zbiera rolnik z ha przy nawożeniu 150 kg nawozu na ha. Jak się nie mylę to około 6-8 ton z ha.Na 1.02.2022 cena pszenżyta to 1176,2 zł za tonę .Mając 30 ha to wychodzi nie zła suma .Można nawet odjąć koszty zbioru, oprysków, paliw .Cena słomy nie wliczona, przy umiejętnym jej gospodarowaniu otrzymujemy wartościowy nawóz .Cena saletry amonowej to 2805 zł .Liczmy czy to jest opłacalne na dzień dzisiejszy.
Za półtora roku Kołodziejczak da wam święty spokój, bo jak głoszą w polskiej telewizji wybiera się na posła, a teraz zdobywa sławę, żeby ludziska na niego głosowali.
Czytając niektóre komentarze, widzę, że ludzi boli nie to, że rolnicy strajkują...ale że mają dopłaty, KRUS, nowe maszyny itd. Taka nasza mentalność postkomunistyczna. Jak komuś powodzi się nieco lepiej, to albo złodziej, albo krętacz, albo ma znajomości... najlepiej żeby wszsycy żyli na socjalu i wspólnie spotykali się pod MOPS albo UP, żeby ponarzekać jak to jest źle na świecie. ps. Nie, nie jestem rolnikiem.
Trzeba wziąć kredyt,spłacić traktory i na magazyny iść.Proste?Proste.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!